Hyppää pääsisältöön

"Virginialainen" juhannusvieraana

Tv-lännensarjan tähti James Drury tuotiin Suomeen näytteille kesällä 1971. Vieras luki paperista suomenkielisen tervehdyksensä juhannuslavojen kiitollisille yleisöille.

Shiloh'n karjatilalle sijoittuvan Virginialainen-sarjan voittokulku Suomessa alkoi 1960-luvun lopulla ja jatkui 1970-luvulle asti. Amerikkalaisten tv-sarjojen vyörystä ja niiden välittämästä maailmankuvasta oltiin tähän aikaan huolestuneita, ja myös Virginialainen sai osansa kriittisistä huomioista.

Virginialaisen nimihenkilöä näyttelevän James Druryn vierailu alkoi rahakiistalla. Druryn mieliala laski silminnähden Suomen Pankin ilmoitettua, ettei hänelle luvattua palkkiota saa maksaa etukäteen.

Tunnelmat kohosivat illan mittaan, ja loppuillasta Virginialainen lupasi lähettää Suomeen myös samassa sarjassa esiintyvän "Trampasin" eli näyttelijäkollega Doug McCluren.

Suosittua tähteä kokoontui viidellä eri paikkakunnalla katsomaan yhteensä 27 000 maksanutta katsojaa. Drury oli suosiosta ihmeissään.

Lavakiertueen päätteeksi tehdyssä haastattelussa hän kertoo olevansa aktiivinen Richard Nixonin, Barry Goldwaterin ja Ronald Reaganin kannattaja.

Aikansa suosikkielokuvia näyttelijä kommentoi suorasukaisesti. Easy Rider oli "kuvottava kertomus kokaiinia kaupittelevista nuijista", ja mitä Keskiyön Cowboy -filmiin tuli, "kahdessa Greenwich Villagen homossa ei ole mitään viihdyttävää".

Tietolaatikko

Tv-sarja The Virginian pohjautui löyhästi Owen Wisterin samannimiseen romaaniin (1902), joka on filmattu useaan otteeseen. Sarjaa esitettiin Yhdysvalloissa vuosina 1962–1971.

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto