Hyppää pääsisältöön

"Virginialainen" juhannusvieraana

Tv-lännensarjan tähti James Drury tuotiin Suomeen näytteille kesällä 1971. Vieras luki paperista suomenkielisen tervehdyksensä juhannuslavojen kiitollisille yleisöille.

Shiloh'n karjatilalle sijoittuvan Virginialainen-sarjan voittokulku Suomessa alkoi 1960-luvun lopulla ja jatkui 1970-luvulle asti. Amerikkalaisten tv-sarjojen vyörystä ja niiden välittämästä maailmankuvasta oltiin tähän aikaan huolestuneita, ja myös Virginialainen sai osansa kriittisistä huomioista.

Virginialaisen nimihenkilöä näyttelevän James Druryn vierailu alkoi rahakiistalla. Druryn mieliala laski silminnähden Suomen Pankin ilmoitettua, ettei hänelle luvattua palkkiota saa maksaa etukäteen.

Tunnelmat kohosivat illan mittaan, ja loppuillasta Virginialainen lupasi lähettää Suomeen myös samassa sarjassa esiintyvän "Trampasin" eli näyttelijäkollega Doug McCluren.

Suosittua tähteä kokoontui viidellä eri paikkakunnalla katsomaan yhteensä 27 000 maksanutta katsojaa. Drury oli suosiosta ihmeissään.

Lavakiertueen päätteeksi tehdyssä haastattelussa hän kertoo olevansa aktiivinen Richard Nixonin, Barry Goldwaterin ja Ronald Reaganin kannattaja.

Aikansa suosikkielokuvia näyttelijä kommentoi suorasukaisesti. Easy Rider oli "kuvottava kertomus kokaiinia kaupittelevista nuijista", ja mitä Keskiyön Cowboy -filmiin tuli, "kahdessa Greenwich Villagen homossa ei ole mitään viihdyttävää".

Tietolaatikko

Tv-sarja The Virginian pohjautui löyhästi Owen Wisterin samannimiseen romaaniin (1902), joka on filmattu useaan otteeseen. Sarjaa esitettiin Yhdysvalloissa vuosina 1962–1971.

Kommentit