Hyppää pääsisältöön

Marion Rung: Tom Tom Tom

Vuoden 1973 euroviisujen karsintaan osallistui taas iso joukko iskelmätähtiä. Luxemburgiin lähti Suomea edustamaan jo toisen kerran Marion Rung.

Tietolaatikko

Kisat pidettiin Luxemburgissa Theatre Municipalissa 7.4.1973. Voittajaksi nousi isäntämaan Anne-Marie David kappaleella Tu te reconnaîtrais. Suomeksi sen on levyttänyt Katri Helena nimellä Nuoruus on seikkailu. Katri Helena levytti myös kisan kakkosen Espanjan Eres tún nimellä Runoni kaunein olla voit.

Suomen pisteet: Belgialta ja Britannialta yhdeksän, Jugoslavialta ja Ruotsilta seitsemän, Saksalta, Norjalta, Espanjalta, Sveitsiltä ja Luxemburgilta kuusi, Portugalilta, Monacolta, Hollannilta ja Israelilta viisi, Ranskalta neljä ja Italialta kaksi pistettä.

Joka maan kaksi ammattiraatilaista antoi kumpikin 1-5 pistettä kullekin laululle. Minimipistemäärä oli 2 ja maksimi 10. Nollaa ei voinut antaa.

Pisteet: Luxemburg 129, Espanja 125, Britannia 123, Israel 97, Ruotsi 94, Suomi 93.

"Tom Tom Tomin" oli säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut Rauno Lehtinen. Lehtisen "Tie uuteen päivään" oli menestynyt kohtuu hyvin paria vuotta aiemmin Suomen euroviisuedustajana.

Yleisradio tilasi Suomen karsinnan kilpailukappaleet suomalaisen kevyen musiikin kärkisäveltäjiltä.

Marion Rung joutui kovaan seuraan Luxemburgin kisassa. Kilpailun kolme kärkikappaletta olivat kansainvälisiä myyntimenestyksiä: Anne-Marie Davidin "Tu te reconnetrais" levytettiin mm. suomeksi nimellä Nuoruus on seikkailu, kilpailun kakkonen Mocedadeksen "Eres tu" nousi jopa USA:n top10-listoille ja Cliff Richardin "Power to all our Friends" oli suuri hitti seuraavana kesänä.

Marionin tehtävän teki haasteelliseksi myös se, että hän oli kisan ensimmäinen esiintyjä ja kisapaikalla katkesi saliääni. Laulaja ei siis kuullut ollenkaan orkesteria, vaan joutui laulamaan "sokkona".

Parhaimmat pisteet, yhdeksän kymmenestä, Tom tom tom sai Belgialta ja Britannialta. Lopputuloksena oli 93 pistettä ja kolmeksi vuosikymmeneksi Suomen paras sijoitus kisassa eli kuudes.

Vuonna 1973 karsinnoissa kuultiin paljon maailmaa syleileviä, onnellisuuden, yhtenäisyyden ja rakkauden sanomaa toistavia kilpailukappaleita, kuten Cumuluksen Noustaan perhosilla lentämään, Jukka Kuoppamäen ja Kastanjoiden Onnenmaa ja Paradisen One, Two, Three. Jälkimmäisin näistä kävi tiukan taistelun voitosta häviten kuitenkin neljällä pisteellä Euroviisuihin lähteneelle Marion Rungin esittämälle Tom Tom Tomille. Ajan tapaan ohjelma lähetettiin tv:n ja radion yhteislähetyksenä, jotta musiikista pystyi nauttimaan stereoäänellä. Ohjelman alkuun juontaja Aapeli Halinen tekeekin pienen äänitestin kulkemalla eri puolilla lavaa mikrofonin kanssa.

Kommentit