Hyppää pääsisältöön

Musiikkineuvos Ossi Runne

Kevyen musiikin monitoimimies Ossi Runne toimi Suomen euroviisukappaleen kapellimestarina 22 kansainvälisessä finaalissa.

Tietolaatikko

Yrjö Osvald (Ossi) Runne (v:een 1936 Rundberg) syntyi 23.4.1927 Viipurissa. Ossin isä oli leipurimestari, yrittäjä ja amatöörimuusikko.

Musiikkineuvos, kapellimestari, säveltäjä, muusikko ja sovittaja

Oy Yleisradio Ab tv-kapellimestari 1965-1992

Vuonna 1995 Ossi Runnelle myönnettiin musiikkineuvoksen arvonimi

Vuonna 2003 ilmestyi hänen omaelämänkertateoksensa Trumpetilla ja tahtipuikolla

Runne asteli euroviisuorkesterien eteen aina mannermaisen tyylikkäästi. Hän loi myös aina hyvää henkeä Suomen joukkueeseen.

Runteen vahvuuksiin kuuluu myös se, että tappiot laulukilpailussa otettiin viileän tyylikkäästi. Hän ei Suomen edustajana arvostellut muiden maiden lauluja, eikä huudellut koskaan Suomen euroviisuvalintojen perään.

"Ja orkesteria johtaa Ossi Runne". Näistä sanoista suomalaiset tv-katsojat ja radion kuuntelijat tiesivät, että oli Suomen kilpailukappaleen vuoro.

Runne on myös säveltänyt vuoden 1966 Suomen edustuskappaleen "Playboy".

Ennen Yleisradio-uraa Runne toimi mm. trumpetistina ja Fazerin levytyskapellimestarina.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto