Hyppää pääsisältöön

Päivi Paunu ja Kim Floor: Muistathan

Päivi Paunu ja Kim Floor valittiin Suomen edustajiksi euroviisuihin vuonna 1972. "Muistathan" sijoittui Edinburghissa sijalle 12.

Tietolaatikko

Suomen karsinta finaali:
Päivi Paunu & Kim Floor: Muistathan
Katri Helena: Sua rakastan
Kirka: Kaikkea on
Seija Simola: Kaukainen laulu
Christer: Voin kaiken tunnustaa
Viktor Klimenko: Romantique
Jukka Kuoppamäki: Kaukana oot ja lähellä aivan
Tapani Perttu: Juoksupyörä

Päivi Paunulla on folktausta, ja tämän vuoksi häntä on tituleerattu mm. "Suomen Joan Baeziksi" yhden Amerikan suosituimman folklaulajan mukaan.

Kim Floor tunnetaan iskelmien lisäksi teatteripiireistä. Hän juonsi 1990-luvulla suosittua Onnenpyörää ja esiintyi myös TV2:n suosikkisarjassa "Metsoloissa".

Suomen edustussävelmän sävelsi Nacke Johansson ja sanoitti Juha Flink.

Kansainvälinen finaali pidettiin 25.3.1972 Edunburghissa. Edellisvuoden viisut "Puu, penkki ja puistotiellä" (Un Banc, Un Arbre, Une Rue) voittanut Monaco kieltäytyi pienenä maana isäntämaan kunniasta.

Kilpailun voitosta kamppailivat Luxemburg ja Britannia. Voiton vei Luxemburgin Vicky Leandros kappaleella "Apres toi", jonka Carola levytti suomeksi nimellä "Rakastan - saavuthan".

Suomen sijoitus oli keskinkertainen eli 12. Parhaat pisteet (8) Suomi sai Belgialta ja Hollannilta.

Teksti: Paavo Rytsä

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto