Hyppää pääsisältöön

Tämä on Iisalmea

Matkailufilmi Iisalmen kaupungista ja sen ympäristöstä vie mm. kirkkopuistoon, Mansikkaniemeen, kauppatorille, Iimäelle ja Ylä-Savon vesireiteille. Filmi on vuodelta 1959.

Tietolaatikko

Iisalmen asutus sai alkunsa 1500-luvulla.
Iisalmesta tuli kauppala 1860 jakaupunki 1891.
Rautatien valmistuminen 1902 vauhditti alueen kehitystä. Laivaliikenne oli vilkkaimmillaan 1910-luvulla.
1970 Iisalmeen liitettiin Iisalmen maalaiskunta.

Filmikatsauksilla tarkoitetaan kotimaisia lyhytelokuvia, joita esitettiin pitkän elokuvan edellä elokuvateattereissa. Sisällöltään valistavien, opetuksellisten ja uutisluontoisten katsausten kulta-aikaa oli 1950-luku.

Iisalmen 23 000 asukkaan kaupunki sijaitsee Savon vesireittien pohjoisimmilla
perukoilla, Poroveden rannalla kolmen vesireitin yhtymäkohdassa.

Iisalmen seudulle suunniteltiin jo 1700-luvulla Pohjois-Savon kaupallista keskusta, mutta hanke toteutui vasta 1856. Kaupunkioikeudet Iisalmi sai 1891.

Matkailureitin varrella on monia merkittäviä kulttuurihistoriallisia ympäristöjä. Koljonvirran taistelu 1808, jota J. L Runeberg kuvaa Vänrikki Stoolin tarinoissaan, on Suomen historian tunnetuimpia tapahtumia. Ohjelmassa käydään Iisalmen oman pojan, Edvin Laineen, ohjaaman Sven Tuuva -elokuvan kuvauspaikoilla.

Iisalmen vierailuun kuuluu myös tutustuminen kirjailija Juhani Ahon lapsuudenmaisemiin sekä kirjailijalle nimettyyn museoon. Vuonna 1958 perustettu museo tekee tunnetuksi 1800-luvun miljöötä ja kansalliskirjailijan yksityistä elämää.

Iisalmi on nykyään Ylä-Savon talous- ja kulttuurielämän keskus sekä liikenteen solmukohta. Kaupungin tunnetuimpia tapahtumia ovat Oluset-olutjuhla ja Savolaesen Huumorin Päevä.

Teksti: Rita Landström

Lisää ohjelmasta

Kommentit