Hyppää pääsisältöön

Jaana Pelkonen tositoimissa

Jaana Pelkonen valittiin Helsingin Eurovision laulukilpailun juontajaksi. Miespuolinen juontaja oli Mikko Leppilampi.

Jaana Pelkonen selosti kansainvälisiä euroviisufinaaleja suomeksi vuodesta 2005 aina vuoteen 2010 asti. Lisäksi hän juonsi Suomen viisukarsintoja.

Pelkonen oli YLEn kommentaattori vuoden 2005 lokakuussa pidetyssä Eurovision laulukilpailun 50-vuotisgaalassa. Congratulations-juhla televisioitiin Kööpenhaminasta.

Viisu-uran tähtihetki oli Ateenan euroviisufinaali, jossa Suomi otti viimein voiton Eurovision laulukilpailussa. Pelkonen eläytyi hienosti suomalaisten mukana pistelaskun edetessä.

Ennen YLE-uraansa Pelkonen on juontanut mm. Tilt-, Jyrki-, Far Out - ja Escort-ohjelmia.

Teksti: Paavo Rytsä

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto