Hyppää pääsisältöön

Matti Jämsä ajaa autolla mereen ja kuoppaan

Elävän arkiston suosikkijournalisti Matti Jämsä kokeilee, miten selvitä veteen uppoavasta sekä kuoppaan pyörivästä autosta.

Matti Jämsä nousee autosta, jolla ajoi kuperkeikkaa hiekkamonttuun.
Matti Jämsä nousee autosta, jolla ajoi kuperkeikkaa hiekkamonttuun. Matti Jämsä nousee autosta, jolla ajoi kuperkeikkaa hiekkamonttuun. Kuva: Yle kuvanauha elävä arkiso

Jämsä ajoi vuonna 1957 viidenkympin tuntivauhtia mereen. Auto upposi nopeasti, alle 20 sekunnissa.

Yleisö jännitti, nouseeko äärirajatoimittaja vedestä ylös. Vajaan minuutin päästä Jämsä nousi paikallaolleiden riemuksi jorpakosta maan pinnalle elävänä.

Jämsä oli kunnostautunut vastaavanlaisessa tempauksessa jo vuotta aiemmin. Tuolloin pysyttiin kuivalla maalla ja tarkoituksena oli koetella uutta syöksyvyötä ja sen turvallisuutta. Tarkoitusta varten oli ostettu niin sanottu vähän käytetty auto, jolla Jömsä hurautti kuperkeikkaa hiekkamonttuun.

Teksti: Paavo Rytsä & Ville Matilainen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto