Hyppää pääsisältöön

Sanoittaja saa olla tyhmä, sanoo Heikki Salo

Miljoonasateen Marraskuu iskostui niin lujasti suomalaiseen sielunmaisemaan, että vielä vuonna 2005 se soi radiolähetyksissä lähes kuusisataa kertaa. Yhtyeen vetäjä Heikki Salo sai sanoittamisesta itselleen ammatin.

Tietolaatikko

Miljoonasade-yhtye vietti vuonna 2000 20-vuotisjuhliaan
Vuosituhannen vaihteen tienoilla Heikki Salo ja pianisti Iiro Rantala perustivat duon SaloRantala Soi!, joka julkaisi ensialbuminsa vuonna 2003
Salo on tehnyt myös lastenmusiikkia Janne Louhivuoren kanssa Herra Heinämäen Lato-orkesterin puitteissa

Miljoonasade-yhtye nousi vuonna 1986 pinnalle kosmonautti Juri Gagarinista kertovalla kappaleella Lapsuuden sankarille. Sen muita hittejä olivat mm. Marraskuu, Tulkoon rakkaus, Miljoonasade, Lelukaupan häät ja Voipallo.

Yhtyettä johti Heikki Salo (s. Lapualla 9.11.1957), joka vastasi myös bändin lauluteksteistä. Suurhitti Marraskuu syntyi jyväskyläläisessä opiskelijakylässä Salon katsellessa kaatopaikalle lentävää varisparvea.

Vuonna 1988 tehdyssä Miljoonasateen haastattelussa Soundin toimittaja Waldemar Wallenius keskustelee yhtyeen kanssa mm. Kike Elomaasta ja kuntosaleista.

Axa Sorjasen Kunnian kentät -ohjelman haastattelussa Salo muistelee 1980-luvun nousukautta päätään pyöritellen. Bändin arkikeikoillakin tuvat olivat täynnä, viina virtasi, ja ihmiset tanssivat pöydillä.

Salo on kirjoittanut lauluja monille muillekin artisteille Popedasta Essi Wuorelaan. Hän on tehnyt myös näytelmiä, tv-käsikirjoituksia ja näytelmäkäännöksiä.

Vuonna 2006 Salo julkaisi laulunteko-oppaan nimeltä Kahlekuningaslaji. Arto Nybergin haastattelussa hän kuvaa ammattinsa vaateita.

Salon mukaan viisunikkari ei tarvitse erityistä "sanottavaa". Riittää, kun hän antaa itselleen oikeuden olla tyhmä. Tekstintekijän paras apuväline on muistikirja ja tärkein hyve kärsivällisyys.

Teksti: Jukka Lindfors