Hyppää pääsisältöön

Sanoittaja saa olla tyhmä, sanoo Heikki Salo

Miljoonasateen Marraskuu iskostui niin lujasti suomalaiseen sielunmaisemaan, että vielä vuonna 2005 se soi radiolähetyksissä lähes kuusisataa kertaa. Yhtyeen vetäjä Heikki Salo sai sanoittamisesta itselleen ammatin.

Tietolaatikko

Miljoonasade-yhtye vietti vuonna 2000 20-vuotisjuhliaan
Vuosituhannen vaihteen tienoilla Heikki Salo ja pianisti Iiro Rantala perustivat duon SaloRantala Soi!, joka julkaisi ensialbuminsa vuonna 2003
Salo on tehnyt myös lastenmusiikkia Janne Louhivuoren kanssa Herra Heinämäen Lato-orkesterin puitteissa

Miljoonasade-yhtye nousi vuonna 1986 pinnalle kosmonautti Juri Gagarinista kertovalla kappaleella Lapsuuden sankarille. Sen muita hittejä olivat mm. Marraskuu, Tulkoon rakkaus, Miljoonasade, Lelukaupan häät ja Voipallo.

Yhtyettä johti Heikki Salo (s. Lapualla 9.11.1957), joka vastasi myös bändin lauluteksteistä. Suurhitti Marraskuu syntyi jyväskyläläisessä opiskelijakylässä Salon katsellessa kaatopaikalle lentävää varisparvea.

Vuonna 1988 tehdyssä Miljoonasateen haastattelussa Soundin toimittaja Waldemar Wallenius keskustelee yhtyeen kanssa mm. Kike Elomaasta ja kuntosaleista.

Axa Sorjasen Kunnian kentät -ohjelman haastattelussa Salo muistelee 1980-luvun nousukautta päätään pyöritellen. Bändin arkikeikoillakin tuvat olivat täynnä, viina virtasi, ja ihmiset tanssivat pöydillä.

Salo on kirjoittanut lauluja monille muillekin artisteille Popedasta Essi Wuorelaan. Hän on tehnyt myös näytelmiä, tv-käsikirjoituksia ja näytelmäkäännöksiä.

Vuonna 2006 Salo julkaisi laulunteko-oppaan nimeltä Kahlekuningaslaji. Arto Nybergin haastattelussa hän kuvaa ammattinsa vaateita.

Salon mukaan viisunikkari ei tarvitse erityistä "sanottavaa". Riittää, kun hän antaa itselleen oikeuden olla tyhmä. Tekstintekijän paras apuväline on muistikirja ja tärkein hyve kärsivällisyys.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.