Hyppää pääsisältöön

Lapsilisien maksua vuonna 1957

Suomalaisen perhepolitiikan keskeinen osa lapsilisä tuli lakiin vuonna 1948.

Lapsilisän maksamisen taustalla olivat nousevat hinnat, jotka aiheuttivat ongelmia etenkin runsaslapsisissa perheissä.

Valtion työntekijöiden perheissä lapsilisiä oli maksettu jo 1920-luvulta lähtien, mutta sodan jälkeen niistä tuli koko kansan etuus pohjoismaisen mallin mukaan.

Vuoden 1948 uudistuksen jälkeen köyhille perheille maksettiin lapsilisän lisäksi nk. perhelisää.

Lapsilisien taso ja niiden maksaminen oli poliittinen kiistakysymys vasemmiston ja oikeiston välillä sodanjälkeisenä aikana. Yleislakon jälkeen asiasta järjestettiin myös marsseja.

Lapsilisä on edelleen keskeinen osa suomalaista perhepolitiikkaa.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto