Hyppää pääsisältöön

Olavi Virran kultakausi

Olavi Virta on melkein suomalaisen tangon synonyymi. Juuri hän teki Suomessa tunnetuksi Argentiinan ja Euroopan tangoklassikot Tulisuudelmasta Mustasukkaisuuteen.

Tietolaatikko

Valkovuokot. Valkama, Kaarlo (säv, sov). Kemppi, Usko (san). Philips REW 406.
Punatukkaiselle tytölleni. Virta, Olavi (säv). Valkama, Kaarlo (sov). Jauhiainen, Lauri (san). Triola T 4072.
Tulisuudelma (El Choclo). Villoldo, Angel Gregorio (säv). Kärki, Toivo (sov). Kullervo (san). Es. Olavi Virta ja Metro-tytöt. Decca SD 5197.
Ennen kuolemaa (Avant de mourir). Boulanger, Georges (säv). Kärki, Toivo (sov). Kullervo (san). Decca SD 5197.
Mustasukkaisuutta (Jalousie) Gade, Jacob (säv). Kärki, Toivo (sov). Kullervo (san). Decca SD 5218.
Täysikuu. Punta, Pedro de (= Kärki, Toivo )(säv). Kärki, Toivo (sov). Itä, Orvokki (= Helismaa, Reino) (san). Rytmi R 6193.
Sinitaivas (Blauer Himmel). Rixner, Josef (säv). Godzinsky, George de (sov). Jauhiainen, Lauri (san). Es. Olavi Virta ja Harmony Sisters. Triola T 4195.
La cumparsita. Matos Rodriguez, Gerardo H. (säv). Skalka, Max (sov). Contursi, Pascual (alkup san). Kullervo (san). Es. Olavi Virta ja Harmony Sisters. Triola 4245.
Tango Desiré. Niessen, Carl (säv). Cassen, Eddie (säv). Saukki (= Puhtila, Sauvo) (san). Triola T 4257.
Romanialainen kitara. Di Lazzaro, Eldo (säv). Cherubini, Bruno (alkup san). Saarto, Pekka (san). Triola 4257.

Olavi Virran 600 levystä tangoja oli kolmannes. Vuodet 1954-1957 olivat hänen tuotteliaimpiaan.

1950-luvulla Virta koki myös suurimman menestyskautensa, vaikka hittejä syntyi vielä 1960-luvun alun uuden tangokuumeen myötä.

1950-luvun listahitteihin kuuluivat tangot Tulisuudelma, Täysikuu ja Desirée. Tulisuudelmasta Virta sai vuonna 1971 kultalevyn, kuten myös kappaleista La cumparsita ja Ennen kuolemaa.

Virta seurasi tarkoin yleisön maun muutoksia, ja viisikymmenluvun loppua kohti hän levytti enemmänkin käännösiskelmiä, lattareita, kantria tai Lannevannelaulun tapaisia hupinumeroita kuin tangoja.

1950-luvun lopun alamäen jälkeen hän teki Scandia-yhtiölle muutamia klassisia levytyksiä, mm. uusia versioita vanhoista tangobravuureistaan.

Henkilökohtaiset ongelmat estivät kuitenkin täysipainoisen työnteon, ja tangonkin saralla oli jo noussut esiin liuta vetreämpiä voimia. Tangokuningas levytti viimeiset tangonsa Sateinen ilta ja Nyt soita balalaikka jäähyväissessiossaan vuonna 1966.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit