Hyppää pääsisältöön

Pendolino-juna tulee Suomeen

Valtionrautatiet päätti vuonna 1992 tilata nopeat "tulevaisuudenjunansa" Fiatilta Italiasta. Kaksi junaa tuli käyttöön vuonna 1995.

Fiatin kanssa tarjouskilpailun kovin vastustaja oli ruotsalais-sveitsiläisen ABB:n X2000-juna. Molemmat ovat kallistuvakorisia junia, mikä oli kynnyskysymys vanhempia junia suuremman nopeustavoitteen takia. Pendolinossa painoi hinta ja se, että juna oli ollut jo 1980-luvulta asti koeliikenteessä.

Uuden junan vaunua kokeiltiin Pohjois-Karjalan talvioloissa 1990-luvun alkupuolella. Tuolloin suurempia ongelmia ei ilmennyt.

Vikoja tuli vastaan kuitenkin myöhemmin. Molemmat koeliikenteessä olleista Pendolinoista hyytyivät radalle tammikuussa 1997. Ongelmista huolimatta VR päätti aloittaa normaalin liikenteen nopeilla junilla vuoden 1997 aikana. Yhtiön mukaan Pendolinojen ongelmat eivät johtuneet talvisäästä, eivätkä viat tulleet yllätyksenä.

Vaikka Pendolinoilla on sittemminkin ollut jonkin verran ongelmia Suomen kovien sääolosuhteiden takia, on junatyyppi kuitenkin vakiintunut.

Vuonna 2011 Pendolino-junia liikennöi yhteysväleillä Helsinki-Oulu, Helsinki-Turku, Helsinki-Jyväskylä-Kuopio, Helsinki-Kouvola-Iisalmi-Kajaani ja Helsinki-Joensuu.

Teksti: Paavo Rytsä ja Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto