Hyppää pääsisältöön

Pendolino-juna tulee Suomeen

Valtionrautatiet päätti vuonna 1992 tilata nopeat "tulevaisuudenjunansa" Fiatilta Italiasta. Kaksi junaa tuli käyttöön vuonna 1995.

Fiatin kanssa tarjouskilpailun kovin vastustaja oli ruotsalais-sveitsiläisen ABB:n X2000-juna. Molemmat ovat kallistuvakorisia junia, mikä oli kynnyskysymys vanhempia junia suuremman nopeustavoitteen takia. Pendolinossa painoi hinta ja se, että juna oli ollut jo 1980-luvulta asti koeliikenteessä.

Uuden junan vaunua kokeiltiin Pohjois-Karjalan talvioloissa 1990-luvun alkupuolella. Tuolloin suurempia ongelmia ei ilmennyt.

Vikoja tuli vastaan kuitenkin myöhemmin. Molemmat koeliikenteessä olleista Pendolinoista hyytyivät radalle tammikuussa 1997. Ongelmista huolimatta VR päätti aloittaa normaalin liikenteen nopeilla junilla vuoden 1997 aikana. Yhtiön mukaan Pendolinojen ongelmat eivät johtuneet talvisäästä, eivätkä viat tulleet yllätyksenä.

Vaikka Pendolinoilla on sittemminkin ollut jonkin verran ongelmia Suomen kovien sääolosuhteiden takia, on junatyyppi kuitenkin vakiintunut.

Vuonna 2011 Pendolino-junia liikennöi yhteysväleillä Helsinki-Oulu, Helsinki-Turku, Helsinki-Jyväskylä-Kuopio, Helsinki-Kouvola-Iisalmi-Kajaani ja Helsinki-Joensuu.

Teksti: Paavo Rytsä ja Elina Yli-Ojanperä

Kommentit