Hyppää pääsisältöön

Vanhoja kaupunkejamme – Lappeenranta

Kahden kulttuurin menneisyys elää vanhan kaupungin kaduilla ja rakennuksissa. Lappeenrannan vuosisataista historiaa esittelevä tv-ohjelma on vuodelta 1962.

Tietolaatikko

Lappeenrannan kaupungin pinta-ala oli perustamisvaiheessa 1,1 km². Asukkaita oli muutama sata. Varhaisen kaupungin kaikki puurakennukset ovat tuhoutuneet.

Lappeenrantaan liitettiin 1967 Lauritsalan kauppala ja Lappeen kunta sekä 1989 Nuijamaan kunta.

Kokonaispinta-ala on nykyään 848 km2. Asukkaita kaupungissa on n. 59 000 (2007).

Suomen vanhin ortodoksinen kirkko (1785) sijaitsee Lappeenrannassa.

Lappeen pitäjän markkinapaikalle perustettu Lappeenranta sai Pietari Brahen toimesta kaupunkioikeudet 1649. Saimaan etelärannalla sijaitsevan kaupungin ruotsinkieliseksi nimeksi tuli Villmanstrand. Kaupungin asemakaava laadittiin Tukholmassa.

Linnoitettu kaupunki muuttui 1700-luvulla venäläisten ja ruotsalaisten sotakentäksi. Kaupunki rajalinnoituksineen jäi Venäjän puolelle Turun rauhan jälkeen 1742.

Autonomiseen Suomen suuriruhtinaskuntaan kaupunki liitettiin 1812. Saimaan kanavan avaamisen ja rautatien valmistumisen jälkeen alkoi kaupungin nopea kehitys.

Lappeenranta on nykyään (2007) teollisuus- ja teknologiakeskus sekä vilkas yliopistokaupunki ja järvimatkailukeskus. Linnoituksesta alkujaan levinnyt asutus on keskittynyt kantakaupungin ohella Lauritsalaan ja läntisiin kaupunginosiin.

Tv-ohjelman loppupuolella nähdään välähdyksiä kaupungin arkipäivästä vuonna 1962.

Teksti: Rita Landström

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto