
Katsoja ihmetteli paahtoleipää, joka oli säilynyt kaapissa toista kuukautta homehtumatta. Asia alkoi kiinnostaa minuakin ja pian sain selville, että samankaltaisia leipäkokemuksia oli muillakin.
Mutta onko leipä tosiaan syötävää monien viikkojen jälkeen?
- Kyllä varmasti on. Paras testi on kun katselee sitä ja vähän haistelee. Ei tämä leipä muutamassa viikossa mikskään mene, toteaa Fazerin tutkimus- ja kehitysjohtaja Sampsa Haarasilta.
Mutta entäpä kun kyse ei olekaan viikoista, vaan kuukausista?
- Söisitkö kaapista kolme viikkoa vanhaa leipää?
- En. En missään nimessä! Vantaalainen Sofia Imam toteaa. Veikko Nurmi Mäntsälästä hämmästyy kysymystä:
- Siis, ehen, en söisi! Vantaalainen Eila Aronen on samoilla linjoilla:
- No en varmasti! En edes viikon vanhaa!
Hometta voi olla leivässä, vaikkei sitä näe
Päätin testata, kuinka kauan kaupoissa myytävät, viipaloidut leivät kestävät muovipussissa, ennen kuin niihin ilmestyy hometta.Joulukuun 19 päivänä ostin läjän viipaloitua, vaaleaa leipää, sekä vertailun vuoksi ruisviipaleita.

Kotiin päästyäni avasin leipäpussit ja poistin muutamia viipaleita, jotta pussiin menisi homeitiöitä. Niitä on luonnostaan noin 100 kappaletta kuutiometriä kohti. Kotioloissa itiöitä pääsee leipäpussiin aina.
Sitten aloin odottaa.
Odotin ja odotin.. ja availin pusseja. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut.
Jatkoin homeen odotusta töissä, ja vein leivät sinne. Reilun kahden viikon kuluttua ostamisesta kaksi viidestä leivästä:Vaasan Ruispalat sekä Primulan Jyvärinen odotetusti homeessa.

Pian hometta ilmestyi myös Fazerin täysjyväpaahtoon. Mutta Vaasan iso-paahto ja Fazerin vehnätoast eivät vain homehtuneet.
Lopulta, yli 3 viikkoa päivää parasta ennen-päivän jälkeen, lähetin leivät laboratorioon tutkittaviksi, kun hometta ei vieläkään näkynyt.
Mikrobiologi Tiina Thure Vantaan Elintarvike- ja ympäristökeskuksesta tutki leivät. Oliko niissä hometta, vaikkei sitä silmällä havainnut?
- Eli tämä Fazerin leipä on ollut huoneen lämmössä tässä viikon verran sen jälkeen kun toit nämä tänne, ja tästä näkyy, että leipä on ihan kauttaaltaan homeessa. Tässä todettiin heti kun tämä tutkittiin, sinä päivänä kun sä nä toit, pieni pitoisuus tätä penicillium-hometta, joka tässä nytkin kasvaa pinnassa, että ihan puhdas se ei ollut.
Eli hometta oli, vaikkei sitä tilmällä nähnyt!
- Tuo toinen pussi on mielenkiintoinen tapaus sikäli, että sille ei ole tapahtunut vieläkään mitään!
- Joo tämä on ihan hyvän näköinen. Pikkusen se oli kuivakka ja kutistuneen oloinen, mutta siis hometta siinä ei ole, Tiina Thure summaa.
Leipä voi säilyä kuukausia

Fazerin Vehnäpaahto siis homehtui, Vaasa ei. Tässä on vierekkäin juuri ostettu sekä 35 päivää vanha leipäviipale:
Maalaisjärki sanoo, että jos pehmeä leipä ei kovetu tai homehdu 35 päivässä, on siinä jotakin epäilyttävää. Mitä sanoo valmistaja?
- Onko luonnollista, että leipä säilyy kuukausikaupalla?
- Ei ole todellakaan luonnollista, näin voi käydä, mutta kyllä se on poikkeus, Vaasan & Vaasan tuotekehityspäällikkö Seppo Väisänen kuittaa.
Sattumaan uskoo myös Fazer.
- Tässä on ollut onnellinen tilanne, että leipä ei ole kohdannut homeitiöitä matkalla uunista kuluttajalle, ei sitä pidä ihmetellä ettei se homehdu! Se johtuu siitä ettei siinnä ole homeitiöitä, selvittää Fazerin Sampsa Haarasilta.
Lisäaineet tekevät superleivän
Mutta minä en tähän usko! Kaikki leivät olivat samassa huoneessa ja availin pusseja moneen kertaan. Syyn on oltava säilöntäaineissa. Paahtoleivissähän käytetään monia erilaisia aineita niiden eliniän pidentämiseksi.
Emulgointiaineet hidastavat leivän kovettumista ja parantavat säilymistä. Stabilointiaineet puolestaan pitävät leivän tuoreen tuntuisena pidempään. Happamuudensäätöaineet vaikuttavat ph-arvoon hidastaen homeen ilmestymistä. Vaikka näitä aineita leivissä on, homehtuvat ne silti ennemmin tai myöhemmin. Vaasan leivässä oli kuitenkin jotain, mitä muissa leivissä ei: säilöntäainetta E 200.

- Säilöntäainettahan on nimenomaan tuossa, joka ei homehtunut, onko oletettavaa, että se on syys iihen, että se on kestänyt näin kauan?
- Säilöntäaineen tehtävä on säilöä leipä, että siinä mielessä olisi ihan loogista, että se niin siinä vaikuttaa! Tiina Thure summaa.
Säilöntäaineet huolestuttavat kuluttajia
E 200 eli sorbiinihappo on yleinen säilöntäaine,kosteudensäilyttäjä, joka valmistetaan kemiallisesti tai erotetaan pihlajanmarjoista. Happoa käytetään yleisesti myös kosmetiikassa. Ainetta ei ole todettu vaaralliseksi, mutta asiakkaita säilöntäaineiden käyttö ihmetyttää.
- Minä aikalailla katsonkin, että onko niissä silöntäaineita vai ei, että mielummin otan semmoista, missä ei ole säilöntäaineita, koska yleensä säilöntäaineita ja lisäaineita sa ihan tarpeeksi muualtakin. Tuore leipä on ihan saatavilla kuitenkin päivittäin, niin ei säilöntäaineita tarvitse, toteaa galluppiimme haastateltu Sofia Imam.
Kukaan galluppiimme haastatelluista ei halunnut syödä yli 3 viikkoa vanhaa leipää, miksi ihmeessä meille sitten tehdään tällaisia SUPERleipiä, kun vähemmälläkin säilöntäaineella pärjäisi?
- Tämä, että se säilyy pidempään, on yksi keskeisimpiä odotuksia, mitä sieltä kuluttajilta tulee. Meillä on ehkä 20-25 kysymystä ja siellä "säilyy pidempään" oli ihan viiden arvostetuimman ominaisuuden joukossa. Eli kyllä tämä kuluttajalähtöstä on, perustelee Sampsa Haarasilta Fazerilta.
- Jos leipä säilyy kolme viikkoa, niin onko siinä jotain epäilyttävää?
- No ihan varmasti on! Se säilyy 1-2 päivää, jos se on oikeaa leipää! Napauttaa Helsinkiläinen Pirkko Kronholm.

Niin. Kaupoissa on onneksi aina leipää, jossa säilöntäaineita ei ole, joten ainakin leipäostoksilla valinnan voi tehdä itse.
Noora Vanhanen / TV1 Kuningaskuluttaja