Hyppää pääsisältöön

Pienoistietokoneiden maihinnousu

Vuonna 1983 Suomessa oli 60 000 televisioon kytkettävää kotimikroa. Viisi vuotta myöhemmin visiona oli saada "kansalaisten tietoasema" jokaiseen talouteen.

Tietolaatikko

Vuonna 1980 Suomessa arvioitiin olevan vajaat 13 000 tietokonetta.
Ensimmäinen suomalainen kotitietokone oli Nokian vuonna 1981 esittelemä MikroMikko 1, joka oli mahdollista liittää myös lähiverkkoon. 1960-luvulla ajatusta kotimaisesta tietokoneesta pidettiin utopiana.

Mikrotietokone hankittiin kotiin yleensä pelejä varten, mutta sitä saattoi käyttää myös opiskeluun. Koneella voi laatia esimerkiksi vieraan kielen sanastoa tenttaavan ohjelman.

Vuonna 1983 tehdyssä ohjelmassa Erkki Kurenniemi näyttää, kuinka pelaamisen ja oppimisen saattoi yhdistää.

Mikrolla voi myös pitää kodin kirjanpidon tai auton huoltopäiväkirjan ajan tasalla.

Kunnolliset kotimikrot maksoivat 1500-4000 markkaa, mutta esimerkiksi tekstinkäsittelyyn tarvittiin lisälaitteistoa kymppitonnin edestä.

Kaiket illat pelejä pelaavat pojat voivat pilata koulumenestyksensä ja ihmissuhteensa, tietokoneasiantuntija Petteri Järvinen toteaa. Tytöt sen sijaan kaipasivat harvoin tietokonetta "koko elämänsä aikana".

1970-luvun alussa alan suomalaiset asiantuntijatkin epäilivät, tokkopa joka kodin "pienoistietokoneelle" löytyisi menekkiä kuin korkeintaan statussymbolina.

Vuonna 1988 Suomi suunnitteli jo kansalaisten kytkemistä tietoverkkoon. Joka kodin "tietoaseman" avulla voisi mm. opiskella, tilata ravintolasta pöydän ja varata matkaliput. Tietoyhteiskunta oli nupullaan.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto