Hyppää pääsisältöön

Susan Ruusunen - pääministerin morsian

Susan Ruususelle ja kustantaja Kari Ojalalle on annettu Helsingin hovioikeudessa sakkotuomio pääministeri Vanhasen yksityisyyden loukkaamisesta.

Pääministerin morsian -kirjan kirjoittanut Ruusunen sai hovioikeudessa 20 päiväsakkoa ja kustantaja Kari Ojala 60 päiväsakkoa.

Pääministeri Matti Vanhasen lyhyehkö seurustelusuhde sai aikaan Suomessa poikkeuksellisen kohun. Pääministeri katsoi, että hänen ykisytyisyyttään on loukattu ja vei asian oikeuteen. Käräjäoikeus jätti Ruususen (ent. Kurosen) ilman tuomiota, mutta hovioikeus tuomitsi sekä Ruususelle että kustantajalle sakkotuomion.

Lehdissä uumoiltiin jo alkuvuonna 2006 pääministerin seurustelusuhdetta, ja kesällä pariskunta näyttäytyi kerran yhdessä julkisuudessa, kesäjuhlilla Laukaassa.

Kohuparin kerrottiin tavanneen huonekaluliike Ikeassa, mutta syksyllä kävi ilmi, että Vanhanen ja Kuronen olivat löytäneet toisensa Internetin deittipalstalla.

Pari erosi syksyllä, mutta kohunaisystävä jäi julkisuuteen. Keväällä 2007 Kuroselta (sittemmin Ruususelta) ilmestyi kirja, jonka kannet esiteltiin näyttävästi saman vuoden helmikuun alussa.

Matti Vanhanen nosti Pääministerin morsian -nimisestä kirjasta oikeusjutun. Kurosta ja kirjan kustantajaa syytettiin yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Vanhanen teki tutkintapyynnön kustantajasta, mutta lain mukaan asianomistaja ei saa päättää itse syytettyjä vaan sen tekee syyttäjä.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi maaliskuussa 2008 kaikki syytteet, mutta hovioikeus päätyi helmikuussa 2009 sakkotuomioihin.

Vielä Pressiklubin lähetyksessä joulukuussa 2006 Kuronen arvioi, että hänen julkisuusprojektinsa olisi ohi.

Vanhasen yksityiselämää alettiin puida aktiivisesti julkisuudessa sen jälkeen, kun hän ja Merja Vanhanen erosivat vuonna 2005. Eron yhteydessä puhuttiin "Kaarina"-nimisestä naisesta.

Teksti: Paavo Rytsä

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto