Hyppää pääsisältöön

Arja Saijonmaa: Gabriela

Arja Saijonmaa on tunnettu etenkin yhteistyöstään Mikis Theodorakisin kanssa. Myöskään euroviisut eivät ole taiteilijalle vieras instituutio.

Arja Saijonmaa on tehnyt uraansa pitkälti ulkomailla, etenkin Ruotsissa ja kreikkalaisen Mikis Theodorakiksen orkesterin solistina.

Saijonmaa nousi suomalaisten tietoisuuteen 1970-luvun poliittisesta laululiikkeestä. Sen keskeinen vaikuttaja Kaj Chydenius on myös tehnyt Saijonmaan yhden läpimurtolauluista Puhu minulle rakkaudesta.

Saijonmaa on osallistunut sekä Ruotsin että Suomen euroviisukarsintoihin kahdesti. Gabrielan sävelsi euroviisukonkari Petri Laaksonen ja sanoitti Turkka Mali.

Saijonmaan esitys sijoittui vuonna 1990 karsinnan kolmanneksi. Voiton vei Beat-yhtyeen Fri, joka ei menestynyt kansainvälisessä finaalissa.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto