Hyppää pääsisältöön

Cumulus: Noustaan perhosilla lentämään

Cumulus-yhtye syntyi teatteripiireissä 1960-luvun lopulla. Klubeilta ja ylioppilaskunnasta yhtye nousi suosioon Suomessa ja Ruotsissakin. Vuonna 1973 se pyrki mukaan myös Euroviisuihin

Yhtyeen karsinnoissa esittämä kappale oli Valto Laitisen säveltämä ja Jyrki Lindströmin sanoittama. Sovituksessa oli ollut mukana myös Jörgen Petersen.

Laulu sijoittui karsinnan yhdeksänneksi. Voiton vei ennen Lordia Suomen menestynein viisu eli Marion Rungin Tom Tom Tom.

Cumulus-yhtyeen perustajajäsenet ovat Anki Lindqvist, Cay Karlsson, Heikki Harma eli Hector ja Sakari Lehtinen. Vuoden 1973 viisukarsinnassa mukana oli jo myös Petri Hohenthal.

Kokoonpano tunnetaan Ruotsissa etenkin tulkinnastaan Erna Tauron ja Tove Janssonin Höstvisasta (Syyslaulu).

Yhtyeen muita tunnettuja kappaleita ovat Marseillen poika ja Puuvillapellot.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto