Hyppää pääsisältöön

Lampaan keritseminen kestää vain viisi minuuttia

Tiesitkö muuten, että lampaan keritseminen kestää oikein tehtynä vain viisi minuuttia? Tai että lavuaarin oikea korkeus on 70 senttiä lattiasta?

Jos työpäivä hurahtaa joutavanpäiväiseen puuhasteluun ilman tuloksia, silloin on syytä katsoa oheinen filmi.

Arjen askareita voi helpottaa monien apuvälineitten ja hyvin suunniteltujen työtapojen avulla.

Vuonna 1949 valmistuneessa valistusfilmissä annetaan monia käytännön vinkkejä, joiden avulla työ sujuu vauhdilla ja tehokkaasti.

Esimerkiksi hellapuut kannattaa pitää aina lieden lähellä, ja tiskauksen voi tehdä myös istuallaan. Energiaa kuluu kumarassa viisi kertaa enemmän kuin seisten.

Kun saha on maksettu kokonaan, sillä kannattaa sahata sahanterän koko pituudella.

Kalliita ja suuritehoisia koneita ei kannatta hankkia pienelle maatilalle, ellei ole mahdollisuuksia koneiden yhteiskäyttöön. Itse syöttävä puimakone on kuitenkin oiva apuväline suurimmilla tiloilla. Rehut kannattaa jo kesällä siirtää navetan yhteyteen.

Lypsykoneella lehmän voi lypsää jopa neljässä minuutissa. Käsin suoritettavaa jälkilypsyä ei tällöin tarvita.

Teksti: Reijo Perälä

Lisää ohjelmasta

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto