Hyppää pääsisältöön

Turskanpyyntiä Petsamossa

Komeita turskanvonkaleita ja muita mereneläviä nousi kalastajien veneisiin kasapäin, kun Petsamon kalastajat suuntasivat aluksensa Pohjoiselle jäämerelle vuonna 1935.

Kalastuksella olikin Petsamon asukkaille keskeinen merkitys. Vielä 1930-luvulla reilusti yli puolet alueen asukkaista sai elantonsa kalastuksesta.

Turskasta, joka parhaimmillaan voi elää 25-vuotiaaksi ja kasvaa jopa parimetriseksi, valmistetaan mm. lipeäkalaa. Turska on edelleenkin maailman tärkeimpiä saaliskaloja.

Petsamo oli aikoinaan norjalaisten, venäläisten, ruotsalaisten ja suomalaisten yhteistä verotusaluetta. Tarton rauhassa vuonna 1920 Petsamo liitettiin Suomeen.

Kalastuksen lisäksi alueen tärkeimpiä elinkeinoja olivat nikkeliesiintymien hyödyntämiseen perustuva kaivosteollisuus ja matkailu. Ennen sotia Petsamossa kävi vuosittain yli 20 000 matkailijaa.

Sodan seurauksena alue, jolla asui yli 5000 asukasta, jouduttiin luovuttamaan Neuvostoliitolle. Nykyisin Petsamon ympäristö on pahoin teollisuuden saastuttama ja pilaama.

Teksti: Reijo Perälä

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto