Hyppää pääsisältöön

Einojuhani Rautavaara teki haaveistaan totta

Einojuhani Rautavaara on yksi tunnetuimmista säveltäjistämme maailmalla. Vuonna 1928 syntyneen Rautavaaran sävellystuotanto on ollut hyvin monitahoista.

Käytyään nuorena läpi miltei kaikki avantgardistiset sävellystyylit tuottelias säveltäjä siirtyi kohti perinteisempää ilmaisua. Kokeilut jättivät häneen leimansa, joiden vuoksi Rautavaaran sävellystyyliä on alusta alkaen pidetty "vaikeana".

Vuonna 1966 tehdyssä dokumentissa todetaankin hieman ihmetellen, että säveltäjä "kaikesta huolimatta elää keskuudessamme kuten kuka tahansa meistä".

1970-luku toi Einojuhani Rautavaaran työhön mukaan enkelit. Niistä hän kertoo myös vuonna 1998 tehdyssä haastattelussa. Vain pari päivää haastattelun jälkeen oli ohjelmassa säveltäjän 70-vuotisjuhlakonsertti.

Rautavaara näki haaveidensa toteutuneen ja olotilan olevan onnellinen. Säveltäjä iloitsi siitä, että sai tehdä työkseen sitä, mitä rakastaa. Taiteilija ei pitänyt musiikkinsa lokeroinnista, vaan halusi ihmisten muodostavan mielipiteensä kuuntelemalla.

Tuottoisaan sävellystuotantoon kuuluu niin oopperoita, sinfonioita, orkesteriteoksia, kamarimusiikkia kuin konserttoja.

Oopperalaulaja Eino Rautavaaran poika opiskeli Aarre Merikannon opissa 1950-luvulla. Sibeliuksen suosituksilla Einojuhani Rautavaara pääsi opiskelemaan ulkomaille. Sittemmin Rautavaara jakoi oppejaan Sibelius-Akatemiassa opettajana ja professorina.

Rautavaara on myös avoimesti puhunut yksityiselämänsä merkityksestä sävellystyöhönsä: hän korostanut toisen avioliittonsa tasapainottavaa vaikutusta sekä luonteeseensa että työhönsä. Osan ensimmäiselle vaimolleen säveltämistään teoksista hän sitä vastoin on asettanut esityskieltoon.

Rautavaara ja hänen vaimonsa Sini Rautavaara kertoivat Inhimillisen tekijän haastattelussa parisuhteestaan ja siitä millaista yhteiselo on, kun ikäeroa on 30 vuotta.

Toimittaja Risto Nordell haastatteli Einojuhani Rautavaaraa tämän kotona syyskuussa 2013. Säveltäjä oli juuri täyttämässä 85 vuotta ja työskenteli edelleen säännöllisesti.