Hyppää pääsisältöön

Rooma - ikuinen kaupunki

Riemukaarien ja raunioiden rinnalla elää moderni arkkitehtuuri. Matkailufilmissä liikutaan mm. Forum Romanumilla, Piazza Venezialla ja turistien näköalapaikoilla vuonna 1952. Selostajana on Carl-Erik Creutz.

Rooman tunnetuin muistomerkki on Colosseum, antiikin ajan suurin gladiaattori- ja eläintaisteluareena. Colosseum valittiin maailmanlaajuisessa äänestyksessä maailman seitsemän uuden ihmeen joukkoon vuonna 2007.

Kaupungin vanhin säilynyt rakennus on Pantheon (27 eKr.). Temppeliä pidetään nykyajan klassisen arkkitehtuurin mallina.

Rooman kaupunkikuva muuttui diktaattori Mussolinin hallituskaudella. Lähelle antiikin keskusta rakennettiin kaksi suurkatua, Via del Mare ja Via de l’Impero. Pietarin kirkon edestä purettiin ahtaat Borgon korttelit ja Marcelluksen teatteri entisöitiin. Lisäksi rakennettiin uusi yliopistokaupunki Rooman laitamille.

Roomassa on asukkaita 2,6 miljoonaa.

Teksti: Rita Landström

Tietolaatikko

Keski-Italiassa rannikkotasangolla Tiberin molemmin puolin sijaitseva Rooma perustettiin 600-luvulla ekr.

2,6 milj. as.(2005)

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto