Hyppää pääsisältöön

Rooma - ikuinen kaupunki

Riemukaarien ja raunioiden rinnalla elää moderni arkkitehtuuri. Matkailufilmissä liikutaan mm. Forum Romanumilla, Piazza Venezialla ja turistien näköalapaikoilla vuonna 1952. Selostajana on Carl-Erik Creutz.

Rooman tunnetuin muistomerkki on Colosseum, antiikin ajan suurin gladiaattori- ja eläintaisteluareena. Colosseum valittiin maailmanlaajuisessa äänestyksessä maailman seitsemän uuden ihmeen joukkoon vuonna 2007.

Kaupungin vanhin säilynyt rakennus on Pantheon (27 eKr.). Temppeliä pidetään nykyajan klassisen arkkitehtuurin mallina.

Rooman kaupunkikuva muuttui diktaattori Mussolinin hallituskaudella. Lähelle antiikin keskusta rakennettiin kaksi suurkatua, Via del Mare ja Via de l’Impero. Pietarin kirkon edestä purettiin ahtaat Borgon korttelit ja Marcelluksen teatteri entisöitiin. Lisäksi rakennettiin uusi yliopistokaupunki Rooman laitamille.

Roomassa on asukkaita 2,6 miljoonaa.

Teksti: Rita Landström

Tietolaatikko

Keski-Italiassa rannikkotasangolla Tiberin molemmin puolin sijaitseva Rooma perustettiin 600-luvulla ekr.

2,6 milj. as.(2005)

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto