Hyppää pääsisältöön

Tampereella vuonna 1929

Tampereen 150-vuotisjuhlat vuonna 1929 peruuntuivat höyrylaiva Kurun onnettomuuden vuoksi. Valtuuston juhlaistuntoa lukuun ottamatta kaikki juhlallisuudet peruttiin.

Filmissä nähdään välähdyksiä Kurun onnettomuuden muistoksi järjestetystä surusaatosta. Lisäksi seurataan Hämeensillan uudelleen rakentamista sekä kuvanveistäjä Väinö Aaltosen veistämien ja kauppaneuvos Rafael Haarlan lahjoittamien patsaiden pystyttämistä.

Teksti: Rita Landström

Tietolaatikko

Höyrylaiva Kurun uppoaminen Näsijärvellä 7.9.1929 on Suomen suurin sisävesillä tapahtunut vesiliikenneonnettomuus. Onnettomuudessa hukkui 136 matkustajaa.

Tampereen 150-juhlavuoden hankkeisiin kuului arkkitehti Vilho Kolhon suunnittelema Pyynikin näkötorni. Kurun onnettomuuden vuoksi kaupunki perui näkötornin vihkimisen, kansalaisjuhlan ja tasavallan presidentin vierailun.

Höyrylaiva Kuru aloitti liikennöintinsä uudelleen syksyllä 1929. Se toimi matkustajaliikenteessä vielä lähes kymmenen vuoden ajan. Nopeasti kasvanut linja-autoliikenne vähensi 1930-luvun lopulla vesitse matkustaneiden määrää.

Vuonna 1929 Tampereella oli asukkaita 51899.

Tampereen radio: Kuru-laivan uppoamisesta 80 vuotta (yle.fi)

 • Koskesta voimaa –sivusto: Kuru-laivan onnettomuus 7.9.1929 (uta.fi)
 • Koskesta voimaa –sivusto: Uusi Hämeensilta (uta.fi)
 • Kommentit
  • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

   Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

   Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

  • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

   Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

   Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

  • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

   Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

   Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

  Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto