Hyppää pääsisältöön

Tampereella vuonna 1929

Tampereen 150-vuotisjuhlat vuonna 1929 peruuntuivat höyrylaiva Kurun onnettomuuden vuoksi. Valtuuston juhlaistuntoa lukuun ottamatta kaikki juhlallisuudet peruttiin.

Filmissä nähdään välähdyksiä Kurun onnettomuuden muistoksi järjestetystä surusaatosta. Lisäksi seurataan Hämeensillan uudelleen rakentamista sekä kuvanveistäjä Väinö Aaltosen veistämien ja kauppaneuvos Rafael Haarlan lahjoittamien patsaiden pystyttämistä.

Teksti: Rita Landström

Tietolaatikko

Höyrylaiva Kurun uppoaminen Näsijärvellä 7.9.1929 on Suomen suurin sisävesillä tapahtunut vesiliikenneonnettomuus. Onnettomuudessa hukkui 136 matkustajaa.

Tampereen 150-juhlavuoden hankkeisiin kuului arkkitehti Vilho Kolhon suunnittelema Pyynikin näkötorni. Kurun onnettomuuden vuoksi kaupunki perui näkötornin vihkimisen, kansalaisjuhlan ja tasavallan presidentin vierailun.

Höyrylaiva Kuru aloitti liikennöintinsä uudelleen syksyllä 1929. Se toimi matkustajaliikenteessä vielä lähes kymmenen vuoden ajan. Nopeasti kasvanut linja-autoliikenne vähensi 1930-luvun lopulla vesitse matkustaneiden määrää.

Vuonna 1929 Tampereella oli asukkaita 51899.

'

Keskustele