Hyppää pääsisältöön

Tonimania

"Superlatiivien ihmemies" Toni Nieminen toi 16-vuotiaana kaksi kultaa Albertvillen olympialaisista ja sytytti niin äitien kuin tyttärien sydämet mäkihypylle.

Tietolaatikko

Toni Nieminen voitti Albertvillen talviolympialaisissa vuonna 1992 kultaa suurmäessä ja joukkuemäessä. Normaalimäessä hän sijoittui pronssille.
Vuonna 1994 hän ylitti ensimmäisenä 200 metrin rajan Planican lentomäessä.
Nieminen putosi maajoukkueesta vuonna 1995.
Vuonna 2001 hän palasi kansainvälisen mäkihuipun tuntumaan sijoittuessaan kuudenneksi maailmancupin osakilpailussa Garmisch-Partenkirchenissä. Hän oli mukana myös vuoden 2002 talviolympialaisissa Salt Lake Cityssä.
Aktiiviuransa jälkeen Toni Nieminen on kilpaillut raviohjastajana ja toiminut juniorivalmentajana.

Lahtelainen Toni Nieminen (s. 1975) nousi kaudella 1991-1992 maailman mäkikärkeen komeetan lailla. Kahden olympiakullan ja seitsemän maailmancup-osavoiton lisäksi hän sai kultaa nuorten MM-kisojen normaali- ja joukkuemäessä.

Olympiavoiton jälkeen oli "hirmu hässäkkä ympärillä". Poikaselta kyseltiin, painoiko häntä vastuu nuorten idolina ja voiko fanien ympäröimänä kadottaa todellisuudentajun.

Toni-innostuksen kerrottiin panneen urheiluseurojen taloudet kertaheitolla kuntoon. Salpausselällekin matkustettiin nimenomaan häntä katsomaan. Myynnissä oli monenlaista Toni-tavaraa nalleista alkaen.

Pieni poika oli siinä pyörityksessä ihmeissään, Nieminen muisteli yhdeksän vuotta myöhemmin.

Voitontavoittelusta tuli pakkomielle. "Halusin toteuttaa ulkopuolisten odotuksia", hän kertoo.

Hauskuus hävisi, ja eikä Nieminen enää kyennyt toistamaan vuoden 1992 menestystä. Vuonna 2001 hän oli kuitenkin tekemässä uutta paluuta.

Teksti: Jukka Lindfors