Hyppää pääsisältöön

Sumussa paahtanut juna suistui kiskoilta Jokelassa

Oulusta Helsinkiin matkalla ollut pikajuna P82 suistui kiskoilta Tuusulassa Jokelan aseman pohjoispuolella aamuseitsemältä huhtikuun 21. päivänä vuonna 1996. Ylinopeutta ajanut veturi kääntyi tulosuuntaansa ja kaksi vaunua murskautui veturin kylkeä vasten. Neljä ihmistä kuoli ja 75 loukkaantui. Helinä Juurinen matkusti onnettomuushetkellä pahiten tuhoutuneessa vaunussa. Hän kertoi selviytymistarinansa vuonna 2009.

Yöjuna oli lähtenyt Oulusta edellisiltana 20. huhtikuuta 1996 klo 18.55. Junan reitti kohti Helsinkiä kulki Kontiomäen ja Kouvolan kautta.

Kouvolassa junan kulkusuunta vaihtui ja junaan vaihdettiin uusi veturi, jonka ohjaimiin tuli myös uusi kuljettaja. Kouvolasta juna jatkoi matkaansa noin kuusi minuuttia myöhässä.

Lahden jälkeen veturinkuljettaja oli selvästi kuronut aikataulua kiinni. Hyvinkään juna ohitti jo täysin aikataulussa, mutta samalla kirkas aurinkoinen sää alkoi muuttua sumuiseksi.

Sankassa sumussa kuljettaja ei ilmeisesti huomannut vaihteenvaihdosta ilmoittavaa esiopastetta ja hiljentämisen sijaan vauhti kiihtyi entisestään.

Pääopasteella suurin sallittu nopeus oli 35 kilometriä tunnissa, mutta onnettomuusjunalla vauhtia oli 133 km/h. Ennen vaihteeseen ajamista veturinkuljettaja oli ehtinyt käyttää hätäjarrua. Vaihteeseen juna tuli kuitenkin vielä 124 kilometrin tuntivauhdilla.

Veturi suistui ratapenkalle kohti tulosuuntaansa. Veturi murskasi kaksi päivävaunua ja lisäksi muita vaunuja suistui ratapenkalle tai tippui kiskoilta. Yksi vaunuista jäi retkottamaan alikulkusillan päälle niin, että osa pelastusajoneuvoista joutui kiertämään onnettomuuspaikalle 12 kilometrin lenkin.

Onnettomuudessa kuolivat veturinkuljettaja, veturissa matkustanut kuljettajan ystävä ja kaksi matkustajaa veturin murskaamasta päivävaunusta.

Aineelliset vahingot nousivat kymmeniin miljooniin markkoihin.

Onnettomuuspäivän iltana tv-uutisissa kerrattiin päivän tapahtumia. Lähetyksessä haastateltiin muun muassa opettajaa, joka oli hieman ennen onnettomuutta vienyt lukiolaisryhmän ravintolavaunuun siitä vaunusta, joka hetkeä myöhemmin murskaantui. Uutisissa kerrottiin, että vaunussa viimeisenä puristuksissa ollut henkilö saatiin irrotettua vaunusta vasta iltapäivällä.

Tuo viimeinen murskaantuneesta vaunusta irrotettu henkilö oli Helinä Juurinen. Hän oli ollut isänsä kanssa matkalla Helsinkiin. Hieman ennen junan suistumista raiteilta Juurisen isä halusi vaihtaa paikkaa tyttärensä kanssa nähdäkseen kosteikkoalueiden lintuja paremmin. Tämä paikanvaihdos saattoi hyvinkin pelastaa Juurisen hengen, sillä isä menehtyi turmassa. Juurinen kertoi oman tarinansa Satunnaiset sankarit -ohjelmassa vuonna 2009. Ohjelmassa tavattiin myös muutamia muita turmasta selvinneitä.

Lue lisää:

Helikopterikuvaa Jokelan junaturmapaikalta uutislähetyksessä 22.4.1996

Ylinopeus ei ollut Jokelan junaturman ainoa syy

Tuusulassa Jokelassa 21. huhtikuuta 1996 sattunut onnettomuus oli tuolloin rauhanajan toiseksi pahin junaturma Suomessa. Jo onnettomuutta seuraavana päivänä Jokelan junaturman syyksi arveltiin huomattavaa ylinopeutta. Myöhemmin onnettomuustutkintaraportissa kuitenkin päädyttiin siihen, että turman takana oli monta tekijää.

Kommentit