Hyppää pääsisältöön

Vanhoja kaupunkejamme - Oulu

Pohjanlahden rannalla, Oulujoen suistossa sijaitsevan kaupungin alkujuuret johtavat 1300-luvulle.

Tietolaatikko

Oulu tunnetaan nykyään (2007) teknologiakaupunkina. Technopolis Linnanmaa on yksi maamme merkittävimmistä teknologian kehityskeskuksista. Kaupungissa toimii myös Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT.

Lähes 130 000 asukkaan kaupungissa myös perinteisemmät teollisuudenalat kuten puu-, paperi- ja terästeollisuus ovat vahvoja.

Oulu sai kaupunkioikeutensa kuningas Kaarle IX:ltä vuonna 1610.

Kaupungin kehityksen alkujuuret ovat kuitenkin kauempana. Oulujoen suu tunnettiin vilkkaana kauppapaikkana jo 1370-luvulla. Vuonna 1539 ilmestyneessä Pohjoismaiden kartassa Oulu esiintyy Ula-nimisenä. Paikkakunta eli tuolloin tervan ja pien voimalla.
Oulun taloudellinen nousu alkoi 1700-luvulla, kun tervanviennin ja sisämaankaupan rinnalle nousivat laivanrakennus ja -varustus.

1800-luvulla kehitys jatkui miltei koko vuosisadan, ensi vuosikymmenien vaikeuksista huolimatta. Sittemmin purjelaivakauden loppuminen toi vastoinkäymisiä kaupungille, ja ennen kaikkea sen laivanvarustajille. Tervaporvareiden kultakausi puolestaan päättyi Oulun tervahovin paloon vuonna 1901.

1900-luvulla Oulun asema Pohjois-Pohjanmaan keskuksena vahvistui, ja se kehittyi tärkeäksi vientisatamaksi sekä sahojen ja tehtaiden kaupungiksi. Kaupungista tuli myös Pohjois-Suomen kulttuurikeskus, jonka aseman vakiinnutti 1959 toimintansa aloittanut Oulun yliopisto.

Tv-ohjelmassa vuodelta 1962 ”Pohjolan valkean kaupungin” historiasta kertoo mm. eversti Ahti Paulaharju.

Teksti: Rita Landström