Hyppää pääsisältöön

Vanhoja kaupunkejamme - Oulu

Pohjanlahden rannalla, Oulujoen suistossa sijaitsevan kaupungin alkujuuret johtavat 1300-luvulle.

Tietolaatikko

Oulu tunnetaan nykyään (2007) teknologiakaupunkina. Technopolis Linnanmaa on yksi maamme merkittävimmistä teknologian kehityskeskuksista. Kaupungissa toimii myös Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT.

Lähes 130 000 asukkaan kaupungissa myös perinteisemmät teollisuudenalat kuten puu-, paperi- ja terästeollisuus ovat vahvoja.

Oulu sai kaupunkioikeutensa kuningas Kaarle IX:ltä vuonna 1610.

Kaupungin kehityksen alkujuuret ovat kuitenkin kauempana. Oulujoen suu tunnettiin vilkkaana kauppapaikkana jo 1370-luvulla. Vuonna 1539 ilmestyneessä Pohjoismaiden kartassa Oulu esiintyy Ula-nimisenä. Paikkakunta eli tuolloin tervan ja pien voimalla.
Oulun taloudellinen nousu alkoi 1700-luvulla, kun tervanviennin ja sisämaankaupan rinnalle nousivat laivanrakennus ja -varustus.

1800-luvulla kehitys jatkui miltei koko vuosisadan, ensi vuosikymmenien vaikeuksista huolimatta. Sittemmin purjelaivakauden loppuminen toi vastoinkäymisiä kaupungille, ja ennen kaikkea sen laivanvarustajille. Tervaporvareiden kultakausi puolestaan päättyi Oulun tervahovin paloon vuonna 1901.

1900-luvulla Oulun asema Pohjois-Pohjanmaan keskuksena vahvistui, ja se kehittyi tärkeäksi vientisatamaksi sekä sahojen ja tehtaiden kaupungiksi. Kaupungista tuli myös Pohjois-Suomen kulttuurikeskus, jonka aseman vakiinnutti 1959 toimintansa aloittanut Oulun yliopisto.

Tv-ohjelmassa vuodelta 1962 ”Pohjolan valkean kaupungin” historiasta kertoo mm. eversti Ahti Paulaharju.

Teksti: Rita Landström

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto