Hyppää pääsisältöön

Automatka Pariisista Nizzaan

Matkailufilmi vuodelta 1955 vie Pariisista Versailles’n ja Cognacin kautta Ranskan Rivieralle.

Matkakuvaus alkaa Ranskan suosituimmasta matkailukohteesta, Eiffelin tornista, jonka huipulta avautuu näkymä yli Suur-Pariisiin ja Bois de Boulognen puiston. Kaupungin monista nähtävyyksistä tutustutaan mm. Riemukaareen ja Place de la Concorde –aukioon, joka kuuluu maailman kauneimpiin.

Pariisista matka jatkuu Versailles’n kaupunkiin, jossa päästään seuraamaan ranskalaisen filmiryhmän työskentelyä historiallisen suurelokuvan parissa. Viininviljelyalueiden kautta saavutaan Charente-joen varrella Lounais-Ranskassa sijaitsevaan Cognacin pikkukaupunkiin, josta matkataan edelleen Ranskan Rivieralle Nizzaan.

1950-luvun automatkailun myötä leirintäalueet ja telttailu kasvattivat suosiotaan. Ohjelma tutustuttaa myös näihin ilmiöihin.

Teksti: Rita Landström

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto