Hyppää pääsisältöön

Janne Ahonen - kirpusta kotkaksi

Tuleva mäkisankari pääsi ensi kertaa televisioon vuonna 1992. 14-vuotiaan pojan täytti pelko ja kunnioitus, kun häntä haastatteli "toi setä joka on aina Urheiluruudussa".

Kun Janne Ahonen (s. 1977) oli ensi kertaa suksilla, hän heitti sauvat pois, loikkasi ilmaan ja huusi: "Kokkonen!" Pentti Kokkonen oli tuohon aikaan Lahden seudun pikkupoikien mäki-idoli.

Ahonen voitti nuorten maailmanmestaruuden 15-vuotiaana vuonna 1993. Samana vuonna hän oli jo mukana aikuisten MM-kisoissa Falunissa. Ruotsalaiset nimittivät Suomen joukkueen kuopusta "kirpuksi".

Ahosen hyppyuran on uumoiltu loppuvan milloin avioitumiseen, milloin lapsen syntymään, milloin omakotitalon rakennusurakkaan. Hän on kuitenkin edelleen yksi maailman kaikkien aikojen menestyneimmistä mäkihyppääjistä.


Janne Ahonen on urallaan saavuttanut paljon, mutta henkilökohtaiset olympiamitalit ovat jääneet puuttumaan. "Jos ei niitä tule, niin niitä ei tule, sille ei mitään voi", hän toteaa rauhallisesti.

Mukana henkilökuvassa ovat myös äiti Maarit Ahonen, puoliso Tiia Ahonen ja poika Mico Ahonen, valmentajat Ari Saukko ja Tommi Nikunen sekä kollega Tami Kiuru.

Jutun alusta löytyvässä henkilökuvassa Janne Ahonen muistelee ensimmäistä haastatteluaan kuuden minuutin kohdalla, haastattelu nähtävissä myös alla olevassa klipissä.

Tietolaatikko

Janne Ahosella on tilillään kaksi henkilökohtaista ja kolme joukkuemäen MM-kultaa sekä kaksi henkilökohtaista MM-pronssia.
Talviolympialaisissa hän on kahdesti saanut joukkuehopeaa.
Lentomäessä Ahonen on hypännyt kaksi henkilökohtaista hopeaa ja yhden pronssin sekä kaksi joukkuehopeaa.
Mäkihypyn maailmancupin Ahonen on voittanut kahdesti ja Keski-Euroopan mäkiviikon historiallisesti peräti viisi kertaa.
Ahosen harrastuksiin kuuluvat myös vauhtilajit, kuten moottoripyöräily, moottoriveneily ja kiihdytysajo.

Lue lisää:

Janne Ahosen läpimurto Trondheimin MM-kisoissa 1997

Trondheimin mäkimontun ehdoton suomalaisnimi oli Janne Ahonen. 19-vuotias lahtelainen otti ensimmäisen maailmanmestaruutensa normaalimäessä.

Lue lisää:

Janne Ahonen maailmanmestariksi 1997

19-vuotias Janne Ahonen voitti ensimmäisen henkilökohtaisen maailmanmestaruutensa Trondheimin MM-kisojen normaalimäessä helmikuussa 1997.

Lue lisää:

Ahoselle suurmäen MM Oberstdorfissa

Janne Ahonen otti ensimmäisen suurmäen maailmanmestaruutensa vuonna 2005. Oberstdorfin kulta oli hänen kymmenes MM-mitalinsa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto