Hyppää pääsisältöön

Jauhojärvi suuntaa sukset huipulle

"Käry on käynyt, mutta se on vain hyvä, koska nyt on huipulla enemmän tilaa", nuorten maailmanmestari Sami Jauhojärvi sanoo Lahden 2001 MM-dopingkäryn jälkeen.

Ylitorniossa vuonna 1981 syntynyt Sami Jauhojärvi ryhtyi täyspäiväiseksi hiihtäjäksi vuonna 2000.

Vuonna 2001 hän voitti nuorten 30 kilometrin vapaatyylin maailmanmestaruuden. Samalla kertaa hän otti 10 kilometrillä pronssia ja sai päälle päätteeksi viestihopeaa.

Jauhojärven idolit olivat Mika Myllylä, Jari Isometsä ja Harri Kirvesniemi. Kaikki kolme ryvettyivät Lahden MM-kisojen dopingskandaalissa vuonna 2001.

Mutta ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin: mitalinnälkäisten nuorten hiihtäjien urakka olisi Jauhojärven mukaan nyt helpompi.

Lue lisää:

Sami Jauhojärvi tavoittelee saksalaishiihtäjää MM-viestissä Liberecissä 2009.

Pronssia miesten MM-viestissä 2009

Mieshiihtäjät taistelivat Suomelle ensimmäisen MM-viestimitalin 12 vuoteen Liberecissä 2009. Norja otti kullan hurjalla loppukirillä.

Lue lisää:

Sami Jauhojärvi ja Iivo Niskanen

Niskasen ja Jauhojärven sprintti kultasi Sotšin talviolympialaiset

Sami Jauhojärvi ja Iivo Niskanen hiihtivät sensaatiomaisesti parisprintin kultaa Sotšin talviolympialaisissa 2014. Reijo Jylhän ja Jarmo Lehtisen hurmoksellinen eläytyminen radiossa nousi kertaheitolla legendaaristen suomalaisten urheiluselostusten joukkoon.

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto