Hyppää pääsisältöön

YLE 60 vuotta 9.9.1986

Onko 60-vuotiaan yleisradioyhtiön aika tarttua uusiin haasteisiin vai siirtyä eläkkeelle? Tätä ja monia muita kysymyksiä pohditaan jalostavan ja sivistävän ajanvietteen ohella YLEn 60-vuotisjuhlassa syyskuussa 1986.

Vuonna 1926 perustetun Yleisradion merkitystä kansansivistäjänä ja kansakunnan yhdistäjänä arvioi Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tutkimuslaitoksen johtaja, professori Yrjö Littunen.

Hän puhuu myös yleisradiotoimintaa harjoittavan yhtiön roolista 1980-luvun muuttuvassa viestintämaailmassa.
Aikana, jolloin sähköisen joukkoviestinnän monopoliajattelusta oli luovuttava, kun satelliitti- ja kaapelikanavat sekä kaupalliset paikallisradiot laajensivat toimintaansa.

Kulttuuri- ja tietoinstituutioiden sosiologiaa tutkinut professori Littunen esittää YLEn haasteina ”työn luovuuden vapauttamista” ja aktiivista kansainvälistymistä kansallisen tuotannon markkinoinnin kautta.

Suosituimpia YLEn radio- ja tv-ohjelmia muistelevat mm. Opetushallituksen pääjohtaja Erkki Aho, arkkipiispa John Vikström sekä TV1:n ja TV2:n johtajana toiminut varatuomari Pertti Paloheimo.

Teksti: Rita Landström

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto