Hyppää pääsisältöön

M. A. Nummisen Sähkökvartetti karkotti satoja ihmisiä katsomosta

Erkki Kurenniemi valmisti M. A. Nummisen pyynnöstä elektronisen härvelin, jonka aikaansaama ulina tyhjensi Sofian suuren sirkuksen katsomon vuonna 1968.

Sähkökvartetti-soitin oli maailman ensimmäinen kollektiivisesti operoitava elektronisoitin. Laite oli mukana Suomen Talvisota -ryhmittymän esiintymisissä, mutta Sähkökvartettia soitettiin myös muissa yhteyksissä.

Koneen soittajistoon kuuluivat Tommi Parko, Peter Widén ja Arto Koskinen sekä laulajana M. A. Numminen. Yhtyeellä oli ainoastaan yksi kappale, Kaukana väijyy ystäviä, jonka pituus vaihteli tarpeesta riippuen.

Soittimen rakentanut Erkki Kurenniemi on suomalaisen elektronimusiikin pioneeri, joka suunnitteli mm. vuonna 1970 julkistetun suomalaisen DIMI-syntesoijan

Sähkökvartetti koostui keskusyksiköstä ja siihen liitetyistä ohjaimista. Se hyödynsi uraauurtavasti digitaalielektroniikkaa.

Laitteeseen kuuluivat melodiakone, sähkösaksofoni, viulukone, rumpukone eli sähkörummut sekä laulukone. Näitä ohjaimia säädeltiin näppäimin tai valovastuksia peittämällä. Keskusyksikössä oli sekvensseri, jolla ohjainten näppäimiä saattoi ohjata automaattisesti.

Ystäväpiiriin kuuluneen Ilpo Saunion vasemmistosuhteiden ansiosta ryhmä pääsi mukaan Sofian kansainvälisille nuorisofestivaaleille vuonna 1968. Siellä järjestäjät keskeyttivät sen korviaraastavan esityksen. Numminen muistelee tapausta edelleenkin "suurimpana kansainvälisenä menestyksenään".

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto