Hyppää pääsisältöön

Paula Koivuniemi: Romantiikkaa

Suomalaisen iskelmän kärkikaartiin kuuluva Paula Koivuniemi on osallistunut euroviisukarsintoihin 1980- ja 1990-luvulla. Vuoden 1980 kilpailukappale oli Romantiikkaa.

Koivuniemen ensimmäinen single - Perhonen - on jo vuodelta 1966. Muutamaa vuotta myöhemmin hän levytti Toivo Kärjen "Jos helmiä kyyneeleet ois", joka on artistin suurimpia hittejä.

Ennen vuoden 1980 viisukarsintaa Koivuniemellä oli menestystä jo kansainvälisistä kisoista.

Hän sijoittui Rostockin laulufestivaaleilla 1979 toiseksi englanninkielisellä versiolla kappaleesta "Sua vasten aina painautuisin".

Euroviisukarsinnassa Markku Johanssonin säveltämä ja Juha Vainion sanoittama Romantiikkaa jäi kisan semifinaaleihin. Se ei kuitenkaan haitannut laulun nousemista kestosuosikiksi.

Paula Koivuniemen näyttävä ura palkittiin vuonna 2006 Iskelmä-Finlandialla.

Teksti: Paavo Rytsä

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto