Hyppää pääsisältöön

Pekka Airaksinen, avantgardea saunamökistä

1960-luvulla helsinkiläisen The Sperm -yhtyeen musiikillisen johtajan mökissä laajennettiin tajuntaa ja tehtiin musiikillisia seikkailuretkiä.

Pekka Airaksinen aloitti pianonsoiton 10-vuotiaana. Teini-iässä kuvaan tuli jazz ja myöhemmin rockmusiikki. Vuonna 1967 syntyi avantgardistinen Sperm-kollektiivi, jonka musiikissa yhdistyivät avantgardistinen konserttimusiikki, freejazz, kokeellinen rock ja happeningtaide.

Ensimmäinen konsertti oli Airaksisen muistikuvan mukaan "lähinnä kaoottista mölyämistä". Hän oli itsekin hämmästynyt tapahtuman saamista innostuneista arvioista. Airaksisen studio sijaitsi hänen vanhempiensa tontilla olevassa saunamökissä Helsingin Marjaniemessä. Mm. amerikkalainen levytuottaja Kim Fowley osallistui siellä akustisiin ja elektronisiin musiikkikokeiluihin.

Spermin hajottua Airaksinen opiskeli meditaatiota ja pitää nykyään buddhistista mietiskelykeskusta. Hän kuitenkin jatkoi samalla musiikin tekemistä. Häntä arvostettiin myös ulkomailla avantgarde- ja undergroundmusiikin varhaisena pioneerina. Oheinen haastattelu on tehty materiaaliksi Yle Teeman Maanalaista menoa -sarjaan vuonna 2007. Airaksinen oli vuoteen 2007 mennessä julkaissut noin 50 levyä, joista valtaosa syntyi 1990- ja 2000-luvuilla.

Pekka Airaksinen kuoli toukokuussa 2019. Hän oli kuollessaan 73-vuotias.