Hyppää pääsisältöön

Pommit räjähtivät Madridin aamujunissa

11. maaliskuuta 2004 Madridin aamujunissa räjähti peräjälkeen kymmenen pommia. Lähes 200 ihmistä kuoli ja yli 1 800 loukkaantui.

Myöhemmin junista löydettiin vielä kolme räjähtämätöntä pommia.

Ilman ennakkovaroitusta tehdyt pommi-iskut saivat aikaan epäuskoiseen kaaoksen.

Ambulansseja ei riittänyt kaikille avuntarvitsijoille ja osa loukkaantuneista kuljetettiin sairaaloihin takseilla.

Ensi alkuun Espanjan viranomaiset epäilivät iskun tekijöiksi baskien separatistijärjestöä Etaa. Myöhemmin johtolangat veivät kuitenkin islamistien suuntaan.

Iskut tuomittiin jyrkästi eri puolilla Eurooppaa. Espanjan pääministeri Jose Maria Aznar lupasi vaalien alla kovia toimia syyllisten kiinnisaamiseksi.

Kansa oli kuitenkin kyllästynyt hallitukseen ja Irakin sotaan, jonka arveltiin lietsoneen muslimien vihaa terrori-iskuihin asti. Pian espanjalaiset marssivat kaduilla sekä terrorismia että Irakin sotaa vastaan.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
  • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

    Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

    Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

  • Hiljainen poika tahtoo auttaa

    Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

    Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto