Hyppää pääsisältöön

Lea Laven: Aamulla rakkaani näin

Lea Laven aloitteli artistin uraansa jo 1960-luvulla. Vuonna 1978 hän osallistui Suomen euroviisukarsintaan.

Lavenin ensilevytys oli Se on elämää, mutta koko kansan suosikiksi hän nousi Italian euroviisukäännöksen "Niin" (Si) tulkinnasta sekä Cherin Dark Ladyn suomenkielisestä versiosta Tumma nainen.

Vuoden 1978 euroviisukarsinnan kappaleen "Aamulla rakkaani näin" teki Raul Reiman. Laulu kertoo herkän tarinan läheisen kuolemasta. Lavenin taustoja lauloivat Maarit, Paula Koivuniemi ja Irina Milan.

Laven jäi niukasti viisujen kakkoseksi, kun Suomea lähti edustamaan Seija Simolan esittämä "Anna rakkaudelle tilaisuus", joka ei menestynyt Pariisissa pidetyssä Eurovision laulukilpailun finaalissa.

Seuraavana vuonna Lea Laven voitti Syksyn sävel -kilpailun kappaleella Ei oo, ei tuu. Euroviisukarsinnoissa hänet on nähty vain vuonna 1978.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto