Hyppää pääsisältöön

Savupirtistä nykyaikaan

Miten Suomessa siirryttiin omavaraistaloudesta rahatalouteen? Lyhyt katsaus vie 1800-luvun käsityöläiskodista 1960-luvun tavarataloon.

Suomessa elettiin luontoistalouden aikaa ennen vuotta 1850. Liberalismin päästyä valtaan ja tehdasteollisuuden syrjäytettyä käsiteollisuuden, siirryttiin vähitellen vaihdantatalouteen ja edelleen kaupankäyntiin.

Pohjois-Savossa elettiin rautakauppa-alan kehityksen kärjessä 1800-luvulla. Vuonna 1859 Kuopioon perustettu Carlsonin rautakauppa on Suomen kolmas rautakauppa.

Ohjelma kertoo paitsi taloushistoriasta myös Carlson Oy:n kehityksestä rautakaupasta tavarataloksi.

Teksti: Rita Landström

Tietolaatikko

1800-luvun alussa Suomi ei teollistunut yhtä nopeasti kuin Länsi-Eurooppa ja Yhdysvallat. Esteitä olivat mm. elinkeinovapauden puuttuminen ja pääomien niukkuus.

Käsityöläiset saivat vapaasti harjoittaa ammattiaan maaseudulla vuodesta 1859.

Täydellinen elinkeinovapaus säädettiin 1879 elinkeinolaissa. Tämän seurauksena kaupan alalla tapahtui perusteellisia muutoksia.

Laajamittainen ulkomaankauppa syntyi 1800-luvun lopulla teollisuuden nousun myötä.

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto