Hyppää pääsisältöön

Kohti digiaikaa ja 24-tuntista uutiskanavaa

Tv-uutisten juhlavuonna usko digiajan mukanaan tuomiin mahdollisuuksiin oli suuri. Digi-tv:n nähtiin avaavan kaikelle kansalle portin tietoyhteiskuntaan.

Suunnittelupuolella vuorovaikutteisuus oli päivän sana. Interaktiivisuuden innoittamina kaavailtiin täysin uudenlaisia ohjelmaformaatteja. Myös Internetin odotettiin tulevan osaksi TV-ruutuja ja digitaalitelevision avaavan kodeista oven tietoyhteiskuntaan.

Tekijäpuolella uskottiin moniosaamiseen. Ruotsin ja Britannian tapaan YLE oli käynnistämässä omaa 24 tunnin uutiskanavaansa. Vastanimitetty YLE24:n projektipäällikkö Mika Lavonen keskustelee toimittaja Arto Nurmen kanssa ihkauudessa studiossa digitulevaisuudesta. Innostuneita kommentteja nähdään myös muun maailman digikehittäjiltä sekä suomalaista digi-tv-liittymää suunnittelevalta professorilta. Studio24:ssä näytillä oleva digitaalitelevisio kuitenkin pimenee nolosti kesken keskustelun.

Digitaalinen YLE24 aloitti lähetyksensä syksyllä 2000. Kanava hiljeni huhtikuussa 2007 uuden YLE Extran tieltä.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto