Hyppää pääsisältöön

Uutisarkea vuonna 1999

Valmis TV-uutislähetys on monen tekijän yhteistyön tulos. Uutisjutun tiessä tuumasta televisioon näkyy usean ammattilaisen kädenjälki.

Vaikka isot uutiset tapahtuvat yllättäen, uutisia myös suunnitellaan etukäteen. Aamukokouksessa kritiikin ja kiitosten jälkeen alkaa TV-uutisten suunnittelijoiden kokoaman päivälistan läpikäynti. Aiheet saatuaan toimittajat käyvät juttujen kimppuun.

Pasilan toimittajien lisäksi uutisia tekevät myös maakuntien aluetoimittajat ja ulkomaankirjeenvaihtajat.

Ja televisiossa kun ollaan, tarvitaan juttuihin tietenkin myös kuvitus. Kuvaa saada ulkomaan uutiskuvavaihdoista, YLEn mittavista arkistoista sekä tietenkin juttukeikoilta uutiskuvaajien kuvaamaa materiaalia.

TV-jutut editoidaan ja viimeinen vaihe eli lähetyksen ulosajo onkin sitten sekuntipeliä. Uutstenlukija juontaa aiheet ja ohjaamossa ohjaaja joukkoineen huolehtii siitä, että lähetys välittyy kotikatsoimihin, kuten on suunniteltukin.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä