Hyppää pääsisältöön

Surrealisti Markus Heikkerö

Kohuyhtye Spermissä soittaneen undergroundmaalarin tauluja paheksuttiin 1960-luvulla. Sittemmin hänestä tuli Sleepy Sleepersin rumpali ja museoidenkin havittelema nykytaiteilija.

Markus Heikkerö (s. 1952) liittyi 16-vuotiaana Helsingin piskuiseen undergroundryhmään. Tapahtumien keskipiste oli Lönnrotinkadulla sijainnut Talo.

The Sperm -yhtyeessä Heikkerö soitti perkussioita ja teki lavasteita ym. tapahtumiin. Sperm joutui maaseutukeikoilla kivisateeseen kokeiltuaan, mitä tapahtuu, kun orkesteri on lavalla hiiskumatta.

Underground oli viimeinen utopia siitä, että maailma voisi olla parempi kuin se on, Heikkerö sanoo. Se oli myös aidon avantgarden viimeinen esiintyminen Suomessa.

Omissa varhaistöissään Heikkerö kuvasi mm. tunnettuja sarjakuvahahmoja seksuaalisissa tilanteissa. "Penistauluja" yritettiin sensuroida ja niitä viilleltiin. Maine toi kuitenkin myös monia ihastuneita yhteydenottoja.

Haastattelussa Heikkerö puhuu mm. kollegoistaan Leo Lindstenistä ja Olli Lyytikäisestä.

1970-luvulla Heikkerö soitti Haikara- ja Sleepy Sleepers -yhtyeissä. 1990-luvulla hän siirtyi taiteessaan uuteen vaiheeseen isojen fantasiamaalausten myötä. Hän on toiminut kotimaassa myös opetustehtävissä ja vierailevana professorina Yhdysvalloissa.

Teksti: Jukka Lindfors