Hyppää pääsisältöön

"V on tyylinä toimivin, sen tietää jokainen gimmakin" – Matti Nykänen ja viihdettä V-tyylillä

Mäkihyppyuransa jälkeen Matti Nykänen siirtyi viihdeuralle. Hän esiintyi laulajana ja levytti musiikkia. Hänestä tehtiin myös kokoillan elokuva. Kokeilipa Nykänen välillä stripparin ammattia.

Matti Nykänen teki ensimmäisen levynsä vuonna 1992. Se sisälsi mm. urheilu-uraan viittaavat kappaleet V-tyyli ja Vain mäkimies voi tietää sen. Heli Nevakaren haastattelussa (1992) Nykänen oli ollut esiintymässä Äksön-messuilla Espoossa. Suuri lava ja yleisömäärä saivat Nykäsen omien sanojensa mukaan melkein pyörtymään. Omaan esiintymiseensä hän oli kuitenkin tyytyväinen.

Vuonna 1993 tehdyssä Kotimaan katsauksen reportaasissa Nykänen sanoo, ettei hänellä ole ylisuuria kuvitelmia omista laulajankyvyistään. Hän ei myöskään innostu toimittajan ajatuksesta luoda uraa elokuvissa tai politiikassa. Laulukeikailla tehdyssä haastattelussa ihailijat piirittivät Nykästä ja kertoivat tämän olevan maailman paras mäkihyppääjä. Toimittajalle keikkayleisö kertoi tulevansa katsomaan Mattia, koska "hän on kuin yksi meistä. Matti on hyvä jätkä, joka on omilla ansioillaan saanut kuuluisuutensa. Hän on alan miehiä."

Albumi Yllätysten yö (1992) myi 25 000 kappaletta, mikä riitti kultalevyyn. Seuraava levy ei enää ollut samanlainen menestys. Kotimaan katsauksen jutussa udellaan myös mm. Nykäsen naisfanien seksuaalisista fantasioista.

Vuonna 1998 Nykänen suoritti ensiesiintymisensä laulavana stripparina Järvenpään Casinossa. Vaikka kaikkea ei riisuttukaan (innokkaan avustajan yrityksistä huolimatta), strippilava oli mäkimiehen mukaan ehdottomasti kovempi paikka kuin mäenlasku.

Vuonna 2006 valmistui Marko Leinon käsikirjoittama ja Aleksi Mäkelän ohjaama elokuva Matti. Sen antamaa kuvaa Nykäsen vaiheista ja häntä luotsanneista viihdeyrittäjistä pidettiin härskinä ja säälimättömänä.

Kohde itse kritisoi lopputulosta Olli Kangassalon tekemässä radiohaastattelussa. Hänen urheilu-uransa jäi elokuvassa vähälle huomiolle, ja hänen Mervi-vaimostaan annettu kuva oli vääristelty. Silti Nykänen totesi, että hänen kertomanaan Matin tarina olisi vielä rankempi.

Tietolaatikko

Matti Nykänen on tehnyt levyt Yllätysten yö (1992), Samurai (1993) ja Ehkä otin, ehkä en (2006).

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto