Hyppää pääsisältöön

"V on tyylinä toimivin, sen tietää jokainen gimmakin" – Matti Nykänen ja viihdettä V-tyylillä

Mäkihyppyuransa jälkeen Matti Nykänen siirtyi viihdeuralle. Hän esiintyi laulajana ja levytti musiikkia. Hänestä tehtiin myös kokoillan elokuva. Kokeilipa Nykänen välillä stripparin ammattia.

Matti Nykänen teki ensimmäisen levynsä vuonna 1992. Se sisälsi mm. urheilu-uraan viittaavat kappaleet V-tyyli ja Vain mäkimies voi tietää sen. Heli Nevakaren haastattelussa (1992) Nykänen oli ollut esiintymässä Äksön-messuilla Espoossa. Suuri lava ja yleisömäärä saivat Nykäsen omien sanojensa mukaan melkein pyörtymään. Omaan esiintymiseensä hän oli kuitenkin tyytyväinen.

Vuonna 1993 tehdyssä Kotimaan katsauksen reportaasissa Nykänen sanoo, ettei hänellä ole ylisuuria kuvitelmia omista laulajankyvyistään. Hän ei myöskään innostu toimittajan ajatuksesta luoda uraa elokuvissa tai politiikassa. Laulukeikailla tehdyssä haastattelussa ihailijat piirittivät Nykästä ja kertoivat tämän olevan maailman paras mäkihyppääjä. Toimittajalle keikkayleisö kertoi tulevansa katsomaan Mattia, koska "hän on kuin yksi meistä. Matti on hyvä jätkä, joka on omilla ansioillaan saanut kuuluisuutensa. Hän on alan miehiä."

Albumi Yllätysten yö (1992) myi 25 000 kappaletta, mikä riitti kultalevyyn. Seuraava levy ei enää ollut samanlainen menestys. Kotimaan katsauksen jutussa udellaan myös mm. Nykäsen naisfanien seksuaalisista fantasioista.

Vuonna 1998 Nykänen suoritti ensiesiintymisensä laulavana stripparina Järvenpään Casinossa. Vaikka kaikkea ei riisuttukaan (innokkaan avustajan yrityksistä huolimatta), strippilava oli mäkimiehen mukaan ehdottomasti kovempi paikka kuin mäenlasku.

Vuonna 2006 valmistui Marko Leinon käsikirjoittama ja Aleksi Mäkelän ohjaama elokuva Matti. Sen antamaa kuvaa Nykäsen vaiheista ja häntä luotsanneista viihdeyrittäjistä pidettiin härskinä ja säälimättömänä.

Kohde itse kritisoi lopputulosta Olli Kangassalon tekemässä radiohaastattelussa. Hänen urheilu-uransa jäi elokuvassa vähälle huomiolle, ja hänen Mervi-vaimostaan annettu kuva oli vääristelty. Silti Nykänen totesi, että hänen kertomanaan Matin tarina olisi vielä rankempi.

Tietolaatikko

Matti Nykänen on tehnyt levyt Yllätysten yö (1992), Samurai (1993) ja Ehkä otin, ehkä en (2006).

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto