Hyppää pääsisältöön

Kotipolttoista pontikkaa 60-luvulla

Toimittaja on päässyt vierailemaan Jyväskylän liepeillä sijaitsevalle salaiselle pontikkatehtaalle. Kerran kirkastettua vähän maistellaankin.

Pontikankeittäjän mielestä kotipoltto omiin tarpeisiin olisi pitänyt laillistaa. Kuulemma viinamieheltä ei edes riittänyt pontikkaa myyntiin asti ja välillä täytyi hakea valtiomonopolin pullo kaupungistakin.

Katsauksessa myös haastatellaan 83-vuotiasta syntymäpäiväsankaria, jota valtio on merkkipäivänä muistanut 90 markan korvausvaatimuksella.

Pitkään ikään ehtinyt päivänsankari ei enää muistanut, oliko todellakin antanut pontikkapullon eräälle miehelle, kuten väitettiin. Tosin pontikka-asioista oli kutsu käräjille käynyt kerran parikymmentä vuotta aikaisemminkin.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä