Hyppää pääsisältöön

Kuuluisa Koli

Yksi Suomen tunnetuimmista kansallismaisemista on Koli. Filmi vuodelta 1943 vie Kolin näköalapaikoille ja luontoelämyksiin.

Tietolaatikko

Koli on Pohjois-Karjalan korkein vaara.

Kolin kvartsiittivaaran korkein huippu on Ukko-Koli (347 m). Muut ovat Akka-Koli (339 m), Paha-Koli (334 m) ja Pieni-Koli (238 m).

Kolin alueella oli pysyvää asutusta jo 1700-luvun puolivälissä. Koli tunnetaan myös vanhana uhripaikkana ja kaskialueena sekä kansanperinteen ylläpitäjänä.

Suomen vanhin merkitty luontopolku avattiin Kolilla 12.7.1896. Samana vuonna rakennettiin Kolin ensimmäinen matkailumaja.

Kansallisromantiikan aikana Kolin maisemat innoittivat monia taiteilijoita, mm. Juhani Ahoa, Eero Järnefeltiä ja Pekka Halosta.

Nykyään Kolin kansallispuistossa vierailee vuosittain noin 100 000 luontomatkailijaa.

Teksti: Rita Landström

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto