Hyppää pääsisältöön

Freestylen ensimmäiset olympiamitalistit

Naganosta saatiin 1998 freestylen ensimmäiset suomalaiset olympiamitalit, kun kemijärveläiset serkkupojat Janne Lahtela ja Sami Mustonen laskivat kumpareissa hopeaa ja pronssia.

Tietolaatikko

Sami Mustonen on saavuttanut kumparelaskun MM-pronssia 1999 ja parikumpareiden MM-hopeaa 2005.
Janne Lahtela voitti Salt Lake Cityn talviolympialaisissa 2002 kumparelaskun kultamitalin. MM-kisoissa 1999 hän laski kumpareissa kultasijalle ja parikumpareissa hopealle.
Lahtelalla on maailmancupin kokonaiskilpailusta kolme voittoa kumparelaskussa ja kaksi voittoa parikumpareissa. Hän on myös kumparelaskun nelinkertainen Suomen mestari.
Janne Lahtela lopetti kilpailu-uransa vuonna 2006.

Naganossa hopeaa laskenut Janne Lahtela (s. 1974) on Suomen menestynein freestyle-hiihtäjä. Hänen serkkunsa Sami Mustonen (s. 1977) sijoittui samoissa kisoissa pronssille.

Lahtelan ja Mustosen kotipaikkakunnalta oli kotoisin myös Suomen ensimmäinen freestylen MM-mitalisti Martti Kellokumpu, joka laski kumpareissa pronssia vuonna 1986.

Kahta olympiamitalia pidettiin piristysruiskeena koko lajille. Mitalistit kommentoivat mm. väitettä Hiihtoliiton nuivasta suhtautumisesta freestyleen.

Huolimatta siitä, että laji oli vielä verraten outo suomalaisille, mitalimiehillä riitti mediaryöpytystä siinä määrin, ettei kuulemma edes kahvia ehtinyt hörpätä rauhassa.

Teksti: Jukka Lindfors