Hyppää pääsisältöön

Kapellimestari Mikko Franck

Mikko Franckista sanottiin 19-vuotiaana, että hän oli tuolloin saavuttanut saman kuin moni saman alan nelikymppinen. Jarmo Papinniemi tallensi dokumentissaan muotokuvan nuoresta kapellimestarikyvystä.

Mikko Franck, matkalla -dokumentti seuraa nuoren kapellimestarin elämää syksystä 1997 loppukesälle 1998. Franck (s. 1979) opiskeli 1990-luvun loppupuolella Jorma Panulan, Eri Klasin ja Atso Almilan johdolla.

Uransa aikana Franck on johtanut mm. Berliinin ja New Yorkin filiharmonikkoja sekä Lontoon sinfoniaorkesteria. Hän on toiminut myös Belgian kansallisen orkesterin taiteellisena johtajana vuodesta 2002.

Tässä Jarmo Papinniemen dokumentissä Franck arvioi suureksi kasvaneita työmääriään niin, että kaikki tehtävät ovat kuitenkin hänen itsensä valitsemia ja mielekkäitä.

Vuonna 2006 Franck aloitti Suomen Kansallisoopperan ylikapellimestarina, mutta irtisanoutui yllättäen tehtävästä puoli vuotta myöhemmin.

Irtisanoutuminen käynnisti Kansallisoopperassa joukon perustavanlaatuisia muutoksia, joiden jälkeen Franck valittiin tehtäväänsä uudelleen joulukuussa 2007. Samalla hänet valittiin Kansallisoopperan taiteelliseksi johtajaksi.

Teksti: Paavo Rytsä ja Petra Himberg

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto