Hyppää pääsisältöön

Tarjolla tänään: Hassisen Kone

"Jos joku asia on mielettömän ruma, miksi siitä pitäisi kertoa kauniisti", joensuulaisbändi hämmästeli lauluistaan noussutta kohua 1980-luvun alussa.

Joensuussa vuoden 1979 lopulla perustettu Hassisen Kone otti nimensä kotipaikkakunnan kodinkoneliikkeestä. Se voitti keväällä 1980 rockin SM-kisan ja nousi heti suomalaisen uuden aallon yhdeksi kärkiyhtyeeksi.

Laulusolisti-lauluntekijä Ismo Alangon tekstit olivat monien vanhemman polven edustajien mielestä liiankin suorasukaisia.

Vuonna 1980 tehdyssä radiohaastattelussa Alanko kertoo, mitä tekstien tekemiseen vaadittiin: 19 vuotta elämää, koulunkäyntiä, kotiaresteja, salaa harjoiteltuja paheita, likaisia töitä Ruotsissa, omien kriisien läpikäymistä, ympäröivän maailman tarkkailemista...

Hassisen Kone ei suinkaan vihannut eikä inhonnut keski-ikäisiä, Alanko joutui väärinkäsitysten välttämiseksi toteamaan.

Rock-lyriikan sanoma nousi aiheeksi myös Ajankohtaisen Kakkosen rockraportissa vuonna 1982. Erityisesti Rappiolla-laulu oli ollut toimittaja Maija Dahlgrenin silmätikkuna hänen syksyllä 1981 tekemässään radiopakinassa.

Hassisen Kone kommentoi laulutekstiensä herättämiä reaktioita keikkatauolla.

Tietolaatikko

Rappiolla. Säv. ja san. Ismo Alanko, sov. Hassisen Kone. Esitys Härmärock-konsertissa 23.12.1980 Helsingin Kulttuuritalolla.
Tällä tiellä. Säv. ja san. Ismo Alanko, sov. Hassisen Kone.

Hassisen Koneen ensimmäisessä kokoonpanossa soittivat Ismo Alanko (kitara, laulu), Reijo Heiskanen (kitara), Jussi Kinnunen (basso) ja Harri Kinnunen (rummut).
Vuonna 1981 Heiskanen erosi yhtyeestä, ja mukaan tulivat Jukka Orma (kitara), Eero "Safka" Pekkonen (koskettimet), Antti Seppo (saksofoni) ja Hannu Porkka (perkussiot).
Yhtyeen albumeita ovat Täältä tullaan Venäjä (1980), Rumat sävelet (1981) ja Harsoinen teräs (1982). Esikoislevyn iskevästä suoraviivaisuudesta siirryttiin vähitellen monimuotoisempaan, progressiivisen rockia lähenevään suuntaan.
Hassisen Kone hajosi elokuussa 1982.

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto