Hyppää pääsisältöön

Avantgarden kummisetä Jonas Mekas

Kokeellisen elokuvan esitaistelijan mielestä taideteoksen ei ole pakko merkitä mitään. Eihän kukkakaan "tarkoita" mitään – se vain on, Jonas mekas sanoo.

Liettuassa syntynyt Jonas Mekas (1922–2019) tuli Yhdysvaltoihin pakolaisena 1940-luvulla. New Yorkissa hän innostui elokuvasta ja tutustui nuoriin, riippumattomiin elokuvantekijöihin.

Hänestä itsestään tuli ohjaaja, kriitikko, filmilevittäjä ja arkistomies. Mekasin tuttavapiiriin ovat kuuluneet mm. Andy Warhol, Stan Brakhage, Yoko Ono, Allen Ginsberg, Salvador Dali ja John Lennon.

Vuonna 1962 Mekas perusti uutta avantgarde- tai undergroundelokuvaa levittävän Film-makers´ Cooperativen. Vuonna 1970 hän oli perustamassa Anthology Film Archivesia, johon on tätä nykyä talletettu pitkälti toistakymmentätuhatta kokeellista elokuvaa.

Ylen Aamu-tv:n haastatteli Mekasia vuonna 2007 hänen käydessään Tampereen elokuvajuhlien vieraana.

Keskustelutuokiossa Mekas kuvaa avantgardea kirjallisuusvertauksella: tavallinen elokuva vastaa kertomakirjallisuutta, avantgarde pikemminkin runoutta – se ei kerro tarinoita

Mekasin omat elokuvat ovat eräänlaisia päiväkirjoja hänen elämästään ja ystävistään. Haastattelua tehtäessä uusin projekti oli "365 filmiä", jossa hänen tarkoituksenaan on tehdä elokuva päivässä.