Hyppää pääsisältöön

Avantgarden kummisetä Jonas Mekas

Kokeellisen elokuvan esitaistelijan mielestä taideteoksen ei ole pakko merkitä mitään. Eihän kukkakaan "tarkoita" mitään – se vain on, Jonas mekas sanoo.

Liettuassa syntynyt Jonas Mekas (1922–2019) tuli Yhdysvaltoihin pakolaisena 1940-luvulla. New Yorkissa hän innostui elokuvasta ja tutustui nuoriin, riippumattomiin elokuvantekijöihin.

Hänestä itsestään tuli ohjaaja, kriitikko, filmilevittäjä ja arkistomies. Mekasin tuttavapiiriin ovat kuuluneet mm. Andy Warhol, Stan Brakhage, Yoko Ono, Allen Ginsberg, Salvador Dali ja John Lennon.

Vuonna 1962 Mekas perusti uutta avantgarde- tai undergroundelokuvaa levittävän Film-makers´ Cooperativen. Vuonna 1970 hän oli perustamassa Anthology Film Archivesia, johon on tätä nykyä talletettu pitkälti toistakymmentätuhatta kokeellista elokuvaa.

Ylen Aamu-tv:n haastatteli Mekasia vuonna 2007 hänen käydessään Tampereen elokuvajuhlien vieraana.

Keskustelutuokiossa Mekas kuvaa avantgardea kirjallisuusvertauksella: tavallinen elokuva vastaa kertomakirjallisuutta, avantgarde pikemminkin runoutta – se ei kerro tarinoita

Mekasin omat elokuvat ovat eräänlaisia päiväkirjoja hänen elämästään ja ystävistään. Haastattelua tehtäessä uusin projekti oli "365 filmiä", jossa hänen tarkoituksenaan on tehdä elokuva päivässä.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto