Hyppää pääsisältöön

Jorma Kääriäinen löysi Amerikan

Lahtelainen laulaja uneksi lapsesta saakka matkustavansa Yhdysvaltoihin. 1980-luvulla hän esiintyi Las Vegasissa ja vuonna 2006 mies levytti legendaarisessa Sun-studiossa.

Tietolaatikko

Agentsin ja Jorma Kääriäisen ensimmäinen yhteinen levy oli Agents forever (1995).
Ensimmäinen kultalevy tällä kokoonpanolla oli Agents is more! (1998). Uuden Agentsin menestyneimpiä levyjä ovat Agents & Jorma Kääriäinen...Is Best! Vol. 2 (2004) ja Agents Is... Rock! Vol. 1 (2001).
Freddie Falconin ainoaksi albumiksi jäi vuonna 1979 ilmestynyt Blue (1979).
Jorma Kääriäisen soololevyjä ovat "Jorma Kääriäinen" (2003, englanninkielinen versio 2004), "Onnenlantti" (2005) ja "Yhden tähden hotelli" (2007).

Jorma Kääriäinen (s. Kajaanissa 1961) ihaili nuoruudessaan Dannya ja Elvistä. 16-vuotiaana Teddy & the Tigersin manageri Kari Heimonen leipoi nuoresta laulajasta rockabillytähti Freddie Falconin.

Falconilta vietiin taustayhtye vuonna 1980 ja mies lähti ensimmäiselle Amerikan-reissulleen, jonka aikana hän pääsi esiintymään Las Vegasissa. Armeijan jälkeen hän esitti laivoilla Elvis-numeroiden varaan rakentunutta showta.

Vuonna 1992 hänet pyydettiin Topi Sorsakosken tilalle Agentsiin. Bändi oli 1980-luvun suosituimpia kotimaisia esiintyjiä, mutta tuleva solisti ei ollut kuullut sen tuotantoa juuri lainkaan.

"Jorma Kääriäinen" oli sen verran outo nimi, että sitä luultiin alkuun keksityksi - "Topi Sorsakosken" tapaan.

Yhdysvaltoihin hän on palannut useaan kertaan ja on - Elviksen lailla - myös levyttänyt Memphisin Sun-studiossa, jossa käyttöön saatiin autenttiset museovehkeet. Tästä unelmien matkasta kertoo myös Ari Matikaisen ohjaama elokuva Yhden tähden hotelli, joka sai ensi-iltansa vuonna 2007.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto