Hyppää pääsisältöön

Kirka: Hengaillaan

Kirka ehti yrittää pääsyä euroviisuihin ainakin kymmenen kertaa ennen kuin tärppäsi. Kappale Hengaillaan edusti Suomea vuonna 1984 Luxemburgissa.

Vuoden 1984 karsinta oli avoin sävellyskilpailu, mutta artistit Yleisradio valitsi itse. Mukana olivat mm. Kirka, Anneli Saaristo ja Paula Koivuniemi.

Kansa pääsi valitsemaan postikortein voittajan. Suomen edustajaksi valittiin rock-boogie-tyylinen Hengaillaan.

Luxemburgin finaalin voitti hyvin samanhenkinen Ruotsin kappale Diggi-loo Diggi-ley. Myös Suomi sijoittui mukavasti kymmenen joukkoon.

Suomen esittelyvideossa kansainvälisessä lähetyksessä esiteltiin perinteisesti suomalaista saunakulttuuria.

Tietolaatikko

Suomen karsinnan finalistit:
Kirka: Hengaillaan
Paula Koivuniemi: Tuultako tavoitan
Anneli Saaristo: Sä liian paljon vaadit
Kirka: Oo, Marie
Sonja Lumme: Sut vain
Sonja Lumme: Muistojen taulut
Kirka: Laulu maailmalle
Leena Nilsson & Thomas Ek: Kevään saan
Tomas Ek: Machoman
Leena Nilsson: Sun silmät on satava salaisuus
Sonja Lumme: Laulujen tie

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto