Hyppää pääsisältöön

Suomenhevonen kasvaa ja jalostuu

Suomenhevosen kantakirja perustettiin vuonna 1907. Sittemmin suomenhevoselle on vakiintunut neljä eri jalostussuuntaa: juoksija, työhevonen, ratsu ja pienhevonen. Kuitenkin yksi ja sama hevonen voi olla sekä nopea juoksija että sitkeä työhevonen.

Aluksi suomenhevosia kantakirjattiin vain ulkonäön perusteella, mutta myöhemmin on arvosteltu myös rakenne ja käyttöominaisuudet. Työhevosen pitää osata vetää ja olla ripeä liikkeissään, ratsun tulee selvitä kouluratsastuskokeesta tai sillä pitää olla palkintosija ratsastuskilpailusta, juoksijalla taas tulee olla kyllin hyvä kilometriaika raveista.

Suomenhevosesta on kuitenkin moneksi. Kantakirjattu juoksija ja hyvä ravuri voi käydä vapaapäivinään tukkimetsässä.

Maataloudessa koneet ovat syrjäyttäneet suomenhevoset. Niinpä jalostussuunnissa työhevosilla ei ole enää entisenlaista vahvaa edustusta, vaan nykyajan suomenhevoset ovat pääosin ravureita.

Myös toivoituilla luonteenpiirteillä on osansa hevosen jalostuksessa. Kasvavan suomenhevosen luonnetta voidaan kuitenkin koulia myös varsaleirillä. Varsat viedään kesäksi saareen ottamaan mittaa toisistaan ja oppimaan yhteistyötä.


Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto