Hyppää pääsisältöön

Suomenhevonen kasvaa ja jalostuu

Suomenhevosen kantakirja perustettiin vuonna 1907. Sittemmin suomenhevoselle on vakiintunut neljä eri jalostussuuntaa: juoksija, työhevonen, ratsu ja pienhevonen. Kuitenkin yksi ja sama hevonen voi olla sekä nopea juoksija että sitkeä työhevonen.

Aluksi suomenhevosia kantakirjattiin vain ulkonäön perusteella, mutta myöhemmin on arvosteltu myös rakenne ja käyttöominaisuudet. Työhevosen pitää osata vetää ja olla ripeä liikkeissään, ratsun tulee selvitä kouluratsastuskokeesta tai sillä pitää olla palkintosija ratsastuskilpailusta, juoksijalla taas tulee olla kyllin hyvä kilometriaika raveista.

Suomenhevosesta on kuitenkin moneksi. Kantakirjattu juoksija ja hyvä ravuri voi käydä vapaapäivinään tukkimetsässä.

Maataloudessa koneet ovat syrjäyttäneet suomenhevoset. Niinpä jalostussuunnissa työhevosilla ei ole enää entisenlaista vahvaa edustusta, vaan nykyajan suomenhevoset ovat pääosin ravureita.

Myös toivoituilla luonteenpiirteillä on osansa hevosen jalostuksessa. Kasvavan suomenhevosen luonnetta voidaan kuitenkin koulia myös varsaleirillä. Varsat viedään kesäksi saareen ottamaan mittaa toisistaan ja oppimaan yhteistyötä.


Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto