Hyppää pääsisältöön

Suomenhevonen kasvaa ja jalostuu

Suomenhevosen kantakirja perustettiin vuonna 1907. Sittemmin suomenhevoselle on vakiintunut neljä eri jalostussuuntaa: juoksija, työhevonen, ratsu ja pienhevonen. Kuitenkin yksi ja sama hevonen voi olla sekä nopea juoksija että sitkeä työhevonen.

Aluksi suomenhevosia kantakirjattiin vain ulkonäön perusteella, mutta myöhemmin on arvosteltu myös rakenne ja käyttöominaisuudet. Työhevosen pitää osata vetää ja olla ripeä liikkeissään, ratsun tulee selvitä kouluratsastuskokeesta tai sillä pitää olla palkintosija ratsastuskilpailusta, juoksijalla taas tulee olla kyllin hyvä kilometriaika raveista.

Suomenhevosesta on kuitenkin moneksi. Kantakirjattu juoksija ja hyvä ravuri voi käydä vapaapäivinään tukkimetsässä.

Maataloudessa koneet ovat syrjäyttäneet suomenhevoset. Niinpä jalostussuunnissa työhevosilla ei ole enää entisenlaista vahvaa edustusta, vaan nykyajan suomenhevoset ovat pääosin ravureita.

Myös toivoituilla luonteenpiirteillä on osansa hevosen jalostuksessa. Kasvavan suomenhevosen luonnetta voidaan kuitenkin koulia myös varsaleirillä. Varsat viedään kesäksi saareen ottamaan mittaa toisistaan ja oppimaan yhteistyötä.


Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto