Hyppää pääsisältöön

Cliff Richard Suomessa

1950-luvun lopulla rock and roll alkoi valloittaa myös Britanniaa. Uudelleen ristitty Harry Webb puolestaan valloitti Eurooppaa "Englannin Elviksenä".

Tietolaatikko

Cliff Richard kävi ensi kertaa Suomessa vuonna 1964, jolloin hän esiintyi Linnanmäellä The Shadowsin kanssa.
Oheinen haastattelu on tehty laulajan viidennen Suomen-vierailun yhteydessä. Ohjelmasta ei valitettavasti ole säilynyt suomeksi tekstitettyä versiota.

Cliff Richard (oik. Harry Webb, s. 1940) aloitti laulajan uransa skiffleyhtyeessä, joka vaihtui pian koulukavereiden kera perustettuun rockyhtye The Driftersiin.

Hän nousi hittilistoille ensilevyllään Move It vuonna 1958.

Hank B. Marvinin, Bruce Welchin, Tony Meehanin ja Jet Harrisin astuttua The Driftersin riveihin nimeksi vaihtui The Shadows. Siitä tuli ennen pitkää Cliff Richardin vakituinen taustayhtye.

Hank Marvinista tuli esikuva lukemattomille aloitteleville kitaristeille, kuten Eric Claptonille ja Neil Youngille.

Cliff Richard tunnetaan harvinaisen hyväkäytöksisenä poptähtenä, joka ei ole antanut aihetta skandaaleihin. Laulaja toteaa, että skandaalit eivät olisi hyvää mainosta Jumalalle, jota hän muiden kristittyjen tavoin edustaa. Lentokoneiden penkkejä sotkevat rocktähdet ovat hänestä lapsellisia ja ansaitsisivat "läpsäyksen sormille".

Vuonna 1983 Cliff palasi rockjuurilleen albumilla Rock´n´roll Silver, josta hän kertoo haastattelun loppuosassa. Tarkoituksena ei ollut tehdä rock-klassikoista parempia versioita, erilaisia vain.

Teksti: Jukka Lindfors