Hyppää pääsisältöön

Cliff Richard Suomessa

1950-luvun lopulla rock and roll alkoi valloittaa myös Britanniaa. Uudelleen ristitty Harry Webb puolestaan valloitti Eurooppaa "Englannin Elviksenä".

Tietolaatikko

Cliff Richard kävi ensi kertaa Suomessa vuonna 1964, jolloin hän esiintyi Linnanmäellä The Shadowsin kanssa.
Oheinen haastattelu on tehty laulajan viidennen Suomen-vierailun yhteydessä. Ohjelmasta ei valitettavasti ole säilynyt suomeksi tekstitettyä versiota.

Cliff Richard (oik. Harry Webb, s. 1940) aloitti laulajan uransa skiffleyhtyeessä, joka vaihtui pian koulukavereiden kera perustettuun rockyhtye The Driftersiin.

Hän nousi hittilistoille ensilevyllään Move It vuonna 1958.

Hank B. Marvinin, Bruce Welchin, Tony Meehanin ja Jet Harrisin astuttua The Driftersin riveihin nimeksi vaihtui The Shadows. Siitä tuli ennen pitkää Cliff Richardin vakituinen taustayhtye.

Hank Marvinista tuli esikuva lukemattomille aloitteleville kitaristeille, kuten Eric Claptonille ja Neil Youngille.

Cliff Richard tunnetaan harvinaisen hyväkäytöksisenä poptähtenä, joka ei ole antanut aihetta skandaaleihin. Laulaja toteaa, että skandaalit eivät olisi hyvää mainosta Jumalalle, jota hän muiden kristittyjen tavoin edustaa. Lentokoneiden penkkejä sotkevat rocktähdet ovat hänestä lapsellisia ja ansaitsisivat "läpsäyksen sormille".

Vuonna 1983 Cliff palasi rockjuurilleen albumilla Rock´n´roll Silver, josta hän kertoo haastattelun loppuosassa. Tarkoituksena ei ollut tehdä rock-klassikoista parempia versioita, erilaisia vain.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto