Hyppää pääsisältöön

Kesäinen laivamatka Vaasasta Uumajaan

Lyhyin meritie Suomesta Ruotsiin vie Vaasasta Pohjanlahden yli Uumajaan. Matkailufilmi vuodelta 1950 tarjoaa mitä parhaimman matkasään, auringon hehkua ja meren raikkaita tuulia. Vuotta myöhemmin kuvatussa otteessa pääsemme aistimaan matkallelähdön tunnelmia Turun satamassa.

Tietolaatikko

Säännöllinen matkustajaliikenne Merenkurkun yli alkoi vuonna 1839 ruotsalainen varustamon höyryaluksilla.

Pohjanlahden kapeimmalla alueella Merenkurkussa etäisyys rannikolta rannikolle on runsaat 80 km.

”Mikään muu matkailumuoto ei ole niin hermoja lepuuttavaa tällaisena kuumeisena kilpailun, työn ja politiikan kyllästämänä aikana kuin laivamatka”, arvioi ohjelman selostaja Carl-Erik Creutz.

Creutzin selostus maalailee kuvaa rentouttavasta laivamatkasta: "Ellet sattumalta pääsisi suuria valtameriä kyntämään niin voithan pikkurahalla pistäytyä vaikka Vaasasta Uumajaan, jossa Ruotsin puolella monet satavuotiset muistot kohtaavat suomesta tulijaa. Kannella antaa hyvä sopu tilaa, laulu kajahtaa ja mieli on yhtä keveä kuin ulkoluodolta ilmaan lehahtaneen lokin lento."

Merimatkalla kohdataan rahti- ja majakkalaivoja sekä kalastaja- ja valtamerialuksia. Uumajan ulkosataman ja jokisataman jälkeen rantaudutaan, ja tutustutaan Uumajan kaupunkiin ja sen historiaan.

Vuonna 1950 kuvatussa filmissä matkataan Varustamo Oy Vaasa-Uumajan höyrylaiva Korsholmilla. Vuonna 1958 Vaasan ja Uumajan väliseen liikenteeseen tuli ensimmäinen autoja kuljettava alus, autolautta Korsholm III.

Vuonna 1951 kuvatussa filmivälähdyksessä puolestaan näemme, millaisen määrän ihmisiä pieni höyrylaiva Nordstjernan veti kerralla matkalleen Turusta Tukholmaan.

Teksti: Rita Landström ja Petra Himberg

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto